DANAS JE SVETI NIKOLA Najčešća krsna slava i jedan od omiljenih svetaca POGLEDAJTE KOJA SU VEROVANJA I OBIČAJI NA DANAŠNJI DAN

08:15

19.12.2022

Podeli vest:

printscreen/yt

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave Svetog Nikolu, zaštitnika putnika, moreplovaca, dece.

Sveti Nikola je najčešća krsna slava i jedan od najomiljenijih svetaca u našem narodu. Ljudi su ga još za vreme njegovog života smatrali za svetitelja.

Razlog za omiljenost leži u ličnosti Svetog Nikole. Rođen je u gradu Patara u Maloj Aziji. Neobično duševan, zamonašio se i svoje bogatstvo, nasleđeno od roditelja, razdelio siromašnima, starima i nemoćnima.

Pomagao je i tešio narod, širio veru, pravdu i milosrđe, donosio utehu, mir i dobru volju. Dobra dela činio je tajno, sakriven od bilo čijeg pogleda. Iz njegovog dobročinstva proistekla je legenda o Deda Mrazu.

Upokojio se u starosti, 6. decembra, odnosno 19. decembra 343. godine.

Slavi se i 22. maja, u znak sećanja na dan kada su njegove mošti 1096. godine prenete iz Mira u Likiji u Bari i položene u crkvu svetog Jovana Preteče.

Tri godine kasnije podignuta mu je velelepna crkva, koju su srpski vladari bogato darivali.

Nikoljdan je kod Srba slava sa najvećim brojem svečara. Procenjuje se da skoro polovina pravoslavaca u Srbiji slavi Svetog Nikolu, dok druga polovina, kako se kaže, ide u goste.

Sveti Nikola je hramovna i manastirska slava SPC. Posvećeno mu je više od 600 crkava.

Pada u vreme Božićnog posta, pa je i slavska trpeza obavezno posna.

Kako bi godina pred nama bila plodna i berićetna, ko je propustio da na Svetu Varvaru, pre dva dana, poseje božićnu pšenicu, može to učiniti na danas, na Nikoljdan.

Verovanja i običaji

Sveti Nikola još se naziva i zaštitnikom lađara, splavara, vodeničara i ribara, i smatra se da ne treba započinjati putovanja na današnji dan.

Postoje i verovanja da na Nikoljdan nerotkinje treba de se mole Svetom Nikoli, a ponegde je i zabranjeno obavljanje takozvanih ženskih ručnih radova.

Kako bi godina pred nama bila plodna i berićetna, ko je propustio da na Svetu Varvaru, pre dva dana, poseje božićnu pšenicu, može to učiniti na danas, na Nikoljdan.

Duh pomaganja i darivanja siromašnih, koji je bio smisao i životno opredeljenje svetog Nikole, pa ih treba darivati one koji nemaju i pomoći im. Zato je tradicija da se darivaju orasi, lešnici, jabuke i slatkiši stavljanjem u cipele pokraj kreveta ili u prozore.

 

(RTS/Kurir)

NE PROPUSTITE:

SLAVSKI KOLAČ SE OBAVEZNO PRAVI U KUĆI Evo zašto ne bi trebalo da se kupuje! Važno je da bude spremljen sa ljubavlju i u dobrom raspoloženju

POLA SRBIJE SLAVI A DRUGA POLOVINA IDE U GOSTE Bliži se Sveti Nikola, a evo zašto je najčešća slava u Srbiji! Manastirska slava patrijaršije

OVO MNOGI RADE ZA SVETOG NIKOLU, A TO JE GREH NAD GREHOVIMA! Protođakon Ljubomir Ranković ukazuje zašto je to vrhunac bezbožja i farisejstva

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.