NA DAN GIMNAZIJE OTVORENA NOVA FISKULTURNA SALA Stevanović: Gimnazija će i u narednom periodu stvarati kadar koji će menjati svet

10:45

09.12.2022

Podeli vest:

Miloš Šupica

Brojne generacije Pančevki i Pančevaca su tokom jesenjih i zimskih meseci u Gimnaziji „Uroš Predić” u veoma lošim uslovima radili fizičko, jer je fiskulturna sala bila skoro neupotrebljiva. Aktuelna generacija ima razloga za zadovoljstvo: na dan škole, 7. decembra, zvanično je otvorena potpuno rekonstruisana sala u prisustvu gradonačelnika Aleksandra Stevanovića i direktorke škole Zorice Pomar.
U toku je bio četvrti čas u prepodnevnoj smeni, a pošto je pokušao da ubaci basketaško slobodno bacanje, gradonačelnik Stevanović se obratio novinarima:

Nastavak ulaganja

– Deset meseci je trajala rekonstrukcija fiskulturne sale u našoj gimnaziji i predstavljala je jedan od kapitalnih projekata visoke gradnje u Pančevu. Svi smo imali veliku želju da se izvrše radovi od poda do krova i da se preda gimnazijalcima na upotrebu, kako bi mogli pre svega bezbedno da je koriste. Posle 135 godina urađena je totalna rekonstrukcija ovog objekta. Puno mi je srce, jer je Gimnazija jedna od najvažnijih institucija u našem gradu. Ovu školu su pohađale, ili su u njoj predavale, mnoge ličnosti koje su imale uticaja i na svetsku istoriju, kao što su Mihajlo Pupin, Laza Kostić, Miloš Crnjanski, Isidora Sekulić, Uroš Predić… Grad će i ubuduće u skladu sa svojim mogućnostima nastaviti da ulaže u našu gimnaziju, koja trenutno ima 970 učenika, a u planu je da se širi, pa ćemo u saradnji sa školom planirati otvaranje novih kapaciteta.

Milan Šupica

On je dodao da su urađeni projekti i da su dobijene građevinske dozvole za izgradnju novih objekata, „što će doprineti da Gimnazija u narednom periodu nastavi da stvara kadar koji će menjati svet”.
– Celokupna investicija u vezi s radovima na fiskulturnoj sali, koji su rađeni u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture jer je objekat od 1997. godine pod njegovom zaštitom, iznosila je blizu 50 miliona dinara i finansirana je u potpunosti iz budžeta Grada. Ovom saradnjom je sačuvana autentičnost objekta. Iskoristio bih priliku da, pošto je danas 159. rođendan Gimnazije, svim đacima, direktorki i svim profesorima čestitam dan škole – kazao je Stevanović.

Učenici presrećni

Direktorka Gimnazije „Uroš Predić” Zorica Pomar rekla je da joj pričinjava posebno zadovoljstvo što je baš na dan škole svečano otvorena sala.

– Za Gimnaziju je ovo izuzetno važan objekat, a od kad je izgrađen, nije urađena ovako detaljna rekonstrukcija. Imali smo izuzetno staru zgradu, pa su se tokom izvođenja radova pojavljivali problemi, koje su izvođači prevazilazili. Učenici su presrećni. Dobili smo savremenu salu, a novu opremu ćemo kupovati u narednom periodu. Iskreno zahvaljujem lokalnoj samoupravi što je podržala ovaj projekat. Mi moramo da nastavimo da radimo, a svakako najveći problem Gimnazije jeste nedostatak učionica i kabineta. Smatramo da ova škola zaslužuje da ih ima, kao i savremenu nastavnu opremu. Nadamo se da ćemo i dalje imati dobru saradnju s Gradom Pančevom i da ćemo uspeti da dođemo do novog objekta u dvorištu škole. Želim da zahvalim Šah-klubu „Svetozar Gligorić”, koji nam je tokom radova ustupio svoje prostorije, pa su đaci u vreme nastave fizičkog i zdravstvenog vaspitanja tamo mogli da se bave teorijom i da igraju šah – poručila je Zorica Pomar.

Profesorka koja je u momentu kada su novinari bili u sali držala čas, Aleksandra Radmanović, kaže da je, nažalost, sala ostala istih dimenzija i da bi bilo lepo da je veća, ali da je tako moralo zbog toga što je pod zaštitom države. Dodala je:
– Sve je mnogo bolje i lepše sada, čistije je, nema vlage. Deca su konačno dobila prave svlačionice, renovirana je i spravarnica. Na novoj, lepo uređenoj, prostranoj galeriji biće sto za stoni tenis, pa će učenici imati mogućnost da se bave i tim sportom.
A učenice drugog razreda bile su dobro raspoložene u novoj sali. Katarina nam je rekla da joj se najviše dopadaju jače svetlo, koje baca nove boje na salu, kao i novi parket, pa sada opuštenije može da se bavi omiljenim sportom badmintonom. Uz to, sala više ne prokišnjava. Branki je takođe najjači utisak novo svetlo: kaže da se u staroj sali osećala kao da je u mraku, da se nisu videle ni linije na parketu, pa su se i saplitali. Sada je sve super, posebno prostrane svlačionice u kojima su i toaleti dobri.
Svi su, očigledno, prezadovoljni: važan posao je na najbolji mogući način zaokružen.
S. Trajković

pdf

S. Trajković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.