POČELA TRKA ZA OSKARA: Srpski film „Mrak“ Dušana Milića prikazan u Njujorku

19:58

07.12.2022

Podeli vest:

Promo

Srpski kandidat za Oskara film „Mrak“ Dušana Milića premijerno je prikazan u Americi u okviru ovog prestižnog takmičenja.

– Film će biti prikazan na nekoliko projekcija specijalno pripremljenih za ljude koji glasaju za nominaciju. Već smo duboko u tim pripremama. Da li možemo da očekujemo nominaciju, to je veliko pitanje. Ako bude sreće i poklope se okolnosti, možda i možemo. To bi bila zaista velika stvar – rekao je reditelj za Kurir.

Ostvarenje je u ponedeljak prikazano u Njujorku u okviru promocije filma, a 9. decembra biće prikazan i u Los Anđelesu.

Uoči prikazivanja filma prisutnima se obratio Dušan Milić, koji se tom prilikom zahvalio prisutnima, papojasnio tematiku filma.

– Kad sam prvi put video ovaj film bio sam pod utiskom da je tema celog filma zapravo borba sa zajednicom, sa svim stvarima sa kojima se ljudi bore u tom momentu. Jedna interesantna stvar o mojoj prvoj reakciji na film, je da sam bio pod utiskom momenta u istoriji koji je toliko drugačiji. Strah je bio oružje vlade, religije, individua koji su pokušavali da se domognu moći. Ovaj film je o strahu, a pravoj prirodi straha. Srećan sam što ću vam ga danas predstaviti – rekao je reditelj uoči projekcije.

Podsećamo, selekciona komisija Filmskog centra Srbije odlučila da film Dušana Milića bude kandidat Srbije u trci za 95. dodelu nagrada Američke akademije filmske umetnosti i nauke, u kategoriji za najbolji međunarodni film.

U obrazloženju, komisija je istakla:

– Film „Mrak“ prati nekoliko dana života jedne porodice unutar izdvojene i nezaštićene enklave na Kosovu i Metohiji. Tenzijom, atmosferom, veštim filmskim jezikom i elementima horora, film nas uvodi u svet straha i neizvesnosti, u kome tri generacije jedne porodice pokušavaju da održe privid normalnog života. Zbog snažnih emocija, univerzalnosti teme i likova, komisija smatra da će film uspešno komunicirati sa međunarodnom publikom i članovima Američke akademije za filmsku umetnost i nauku.

Film „Mrak“, inspirisan događajem koji se odigrao za vreme martovskog pogroma na Kosovu 2004. godine, uvršten je u program svetske platforme HBO max, nakon brojnih odbijanja da premijerno bude prikazan na nekom velikom evropskom festivalima.

Radnja drame/psihološkog trilera inspirisana je istinitim događajem koji se odigrao u vreme martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji. Film obrađuje životnu i potresnu priču koja je ispričana kroz vizuru devojčice Milice koja sa majkom i dedom živi u planinskim zabitima Kosova, na imanju okruženom gustom šumom.

Producentkinja filma je Snežana van Hauvelingen, a „Mrak“ su, pored pet evropskih zemalja, podržale produkcijske kuće This and That i Fajerflaj. Danska, Bugarska, Italija, Grčka i Srbija stoje kao koproducenti ovog filma, uz podršku Eurimages i Media fonda, a svetski distributer je kuća Wide managment.

Izvor: Kurir

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.