U ORGANIZACIJI UDRUŽENjA NIKOLA KAREV Dani makedonske kulture

11:53

07.12.2022

Podeli vest:

Privatna arhiva

 

Udruženje „Nikola Karev”, kao jedno od najmlađih udruženja pripadnika makedonske nacionalne zajednice na teritoriji Vojvodine, okuplja pripadnike makedonskog naroda u gradu Pančevu, koji, pored naseljenih mesta Jabuka, Kačarevo i Glogonj, ima najveći broj Makedonaca. „Dani makedonske kulture” u Pančevu projekat je od izuzetnog značaja i za celu AP Vojvodinu, a u njegovoj realizaciji učestvuje više organizacija kulturno-umetničkog formata i istaknutih pojedinaca. Oni su okupljeni oko tema bitnih za očuvanje kulturnog nasleđa, tradicije, istorije i posebno jezika i pisma.
Ovaj projekat je takvog formata da se može realizovati tokom cele godine i modifikovati po potrebi, a nosilac projekta aktivnosti sprovodi uz pomoć realizatora programa, vrsnih poznavalaca makedonske kulture i tradicije. Projekat je započet u Pančevu još sredinom maja, kada je bio održan panel o ulozi sveslovenskih prosvetitelja Sv. Kirila i Metodija u opismenjavanju slovenskih naroda. „Dani makedonske kulture” završiće se u Jabuci, gde će biti prikazani radovi učenika koji izučavaju predmet makedonski jezik sa elementima nacionalne kulture.
U okviru ove manifestacija u Domu omladine u Pančevu biće prikazan film o doseljavanju Makedonaca na ove prostore, pod nazivom „Plodovi jednog hrasta”, u produkciji Nacionalnog saveta makedonske nacionalne manjine, a u režiji filmske kuće „Tangram” iz Beograda i režisera Peđe Stojanovića. Udruženje građana makedonske nacionalnosti „Nikola Karev” intenzivno radi na zbližavanju sa sličnim organizacijama s ciljem povezivanja pripadnika makedonske nacionalne manjine. U okviru projekta „Dani makedonske kulture” udruženje je u više navrata gostovalo u raznima krajevima Srbije, a bilo je i domaćin članovima drugih udruženja. Novica Dukadinovski, predsednik ovog udruženja, objašnjava:
– U razmeni kulturno-umetničkih programa, ali i uočavajući kretanje Makedonaca, obavili smo dve posete udruženju „Vardar” iz Plandišta i posetili smo makedonsko udruženje u Zrenjaninu. Tada su naši članovi pripremili prigodnu hranu i svi smo zajedno učestvovali u druženju i prigodnom kulturno-umetničkom programu. Naravno, nakon toga oni su došli kod nas u goste.
U 2022. godini udruženje „Nikola Karev” planira da poseti još nekoliko organizacija s kojima će razmenjivati programe s ciljem očuvanja makedonske kulture, istorije i tradicije.
D. D.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.