VUČIĆ IZ TIRANE: Dobro je što nema stradalih tokom upada u srpske opštine na severu Kosova NE ZNAM ŠTA IM JE U GLAVI

17:16

06.12.2022

Podeli vest:

printscreen/TV Pink

Predsednik Aleksandar Vučić obratio se iz Tirane gde se održava Samit lidera EU – Zapadni Balkan.

– Veoma sam zadovoljan otvorenim i iskrenim razgovorima koje smo imali. Govorili smo o strateškim pitanjima i o merama za usklađivanje vizne politike. Najveća vrednost samita je što smo otvorenije i iskrenije nego ikada ranije pričali jedni sa drugima – rekao je Vučić.

Naglasio je da bi bila greška da Srbija nije učestvovala i zahvalio se Albaniji na organizaciji.

Vučić se osvrnuo i na današnje upade specijalaca u srpske opštine na severu KiM.

– Ponovo su suprotno dogovorima slali policiu na sever KiM. Samo se pitate kad će neka nova provokacija da se dogodi koja će da poremeti stabilnost. Dobro je što nema stradalih. Što se tajminga tiče, ne znam čime se rukovode i šta im je u glavama. Pred nama nije lak period, ali je važno da ostanemo uz naš narod i da razgovaramo sa Albancima. Očekujem da će Lajčak uspeti da utiče na smirenje tenzija – rekao je Vučić.

– Imao sam odlične razgovore sa Đorđom Meloni, Markom Ruteom i Aleksandrom Dekroom. Dugo sam razgovarao sa (Emanuelom) Makronom, (Viktorom) Orbanom… Energetika je bila dominantna i razume se da smo bili tema po pitanju neuvođenja sankcija – rekao je Vučić.

Predsednik je prokomentarisao i činjenicu da su N1 i Nova S prestale da emituju program u Srbiji.

– Važno je da se ljudima u Srbiji istakne da niko njima nije zamračio njihove kanale već da su sami to uradili. Moramo dobro da razumemo zašto im vlasnik te televizije ne da da izražavaju volju. Ne mogu da vam objasnim koliko je to bila važna tema i koliko se neko potresao. Saglasan sam da treba da se govori o slobodi medija – dodao je Vučić.

Samit lidera EU – Zapadni Balkan prvi put je održan u regionu, a pored najvišnih zvaničnika EU na skupu su učestvovali lideri 27 zemalja članica i država regiona među kojima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik Vučić se tokom dana  sastao sa mnogim evropskim liderima, uljučujući predsednika Francuske Emanuela Makrona, a prisustvovao je i potpisivanju Roming deklaracije između mobilnih operatera EU i Zapadnog Balkana.

Izvor: Kurir

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.