DOĐITE U SREDU U VOJLOVICU I GLEDAJTE PRVI: Premijera plesne predstave “Tajna zlatne niti”

09:30

06.12.2022

Podeli vest:

IUI.rs

Premijera predstave Tajna zlatne niti, Alise Oravec, studentkinje II godine doktorskih studija Umetnička igra i performans Instituta za umetničku igru, biće izvedena u sredu, 7. decembra. U sali MZ Vojlovica (Trg Vojvođanskih Brigada 5, Pančevo), sa početkom u 19 časova.

Predstava se bavi slikom žene od njenog iskonskog postanja, sa svim ženskim atributima koje su u nju utkane. Njene duhovne pratilje Suđaje je daruju lepotom, ljubavlju i bogatstvom, ipak, tu su i njena patnja i tuga koje treba da joj razvijaju i jačaju niti koje samo žena može da istka u svom biću kao najplemenitijem tkanju. Kako raste i zri iz devojčice u ženu, prate je Suđenice sa svojim darovima, koje žena treba mudro I strpljivo da neguje i sačuva od spoljašnjih napasti, koje joj predstavljaju veliku prepreku na putu izvršenja svoje životne misije.

Simbolično ćemo joj nadenuti ime Eva. To je prvonastala ženska bit Univerzuma, istkana s ljubavlju, lepotom, mudrošću, vernošću, čašću…

Ali to se ne dobija sve po rođenju, za sve se to treba i izboriti . Zato su joj uvek pratnja darovi Suđenice Patnje, koja joj sprema životne terete i boli. Ne zato da bi je slomila i u tugu zavila već je natprirodno ojačala. Slovenska žena je ta koja može dosegnuti lik Božice, ako promišljeno pristupa prema svakoj napasti, mudro se, i bez nasilja suprotstavi, ako ispred sebe stavi svoju porodicu, ako ima veru u ljubav i istraje do poslednje nade.

Žena je tkalja. Nju je darovala Mokoš, zaštitnica žena, koja ju je naučila da istka niti sudbine i ukrasi ih plemenitom ljubavlju. Žena tka košulju za svog muža. Ne može se žena u potpunosti ostvariti ni kao majka ni kao vladarica Univerzuma ako pored sebe nema muža koga će voleti kao deo sebe. Žena je tkalja zlatne bračne niti. To je nit koja spaja Ženu i Muža. Iskušenja koja muče ženu rađaju u njoj opreznost i mogućnost promišljenog rešavanja I savladavanja situacije, bez srljanja i predavanja željama i porivima. Ona ne predaje njihovo kraljevstvo koje opsedaju i izjedaju ljubomorni otimači. Ona ne dozvoljava da mesto svojega kralja zauzmu nedostojni, ljubomorni i zavidni otimači.

Nažalost, na kraju svega, savremeno doba tu tajnu, tajnu zlatne niti žene, ali I njenog muškarca, kida, uništava i baca u zaborav, i svrstava je u mitove i bajke, kojima se skoro niko više ne bavi i na koje niko više i ne obraća pažnju.

Plakat

 

Uloge:

Eva – Alisa Oravec

Mala Eva – Ana Holok

Suđaja Ljubavi i Lepote – Jana Marek

Suđaja Bogatstva – Miona Pavlov

Suđaja Iskušenja i Patnje – Ana Lipij

Mokoš – Danijela Holok

Muž – Martin Marek

Sin – Martin Holok

Iskušenja – Dejan Kolarski, Dejan Uršičić, Miroslav Oravec

Svetlo: Aleksa Stojanović

Zvuk: Filip Bisak

Kostim: Tereza Veber Oravec

Šminka: Andrea Bisak

(iui.rs)

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.