Portal MAK INFO proslavio prvi rođendan: Pokazali smo koliko je aktivna makedonska zajednica ovde u Srbiji

17:27

02.12.2022

Podeli vest:

Privatna arhiva

Portal „Mak info” proslavio je prvi rođendan. Tim ovog portala čine iskusni novinari, ali i mladi ljudi, koji svojim entuzijazmom i motivacijom nastoje da budu inovativni, a pre svega da pripadnicima makedonske nacionalne zajednice pruže najvažnije informacije.

– Kada se rodila ideja da napravimo korak napred i osavremenimo informisanje na makedonskom jeziku, bila sam zaista srećna i pokušla sam da svoje novinarsko iskustvo podelim sa kolegama. Kada se osvrnem na prethodnu godinu, mogu da kažem da smo uspeli da ostvarimo  i više od planiranog – kažee Elizabeta Ivanović.

– Portal „Mak info” pokazao je koliko je aktivna makedonska zajednica ovde u Republici Srbiji. Posete sajtu, aktuelnost i veliki broj građana koji prate objave, pokazali su da je  ideja da osnujemo portal odlična. Nastavićemo u tom pravcu i truditi se da portal bude još bolji, zaključio je Mitko Arnaudov.

Portal je za godinu dana postojanja uspeo da se razvije i prilagodi sadržaje svim generacijama, kaže Zorica Mitrović, glavni i odgovorni urednik.

– Dobar povod za sastanak dela tima „Mak info”, prošlo je godinu dana od rada portala. Sumirali smo utiske i zaista, sajt je svakim danom sve bogatiji, imamo sve više članova redakcije i ljudi su veoma voljni da nam šalju fotografije i informacije o događajima koje organizuju. Za godinu dana postali smo prepoznatljivi po informisanju na makedonskom jeziku ovde u Republici Srbiji, ali i šire, jer neke od naših saopštenja preuzimaju i drugi mediji i portali iz Makedonije, ali i iz drugih zemalja, pa čak i kontinenata. U današnje vreme sve veći broj, ne samo mladih, koristi društvene mreže i internet za informisanje, pa je veoma važno imati ovakve medije. Informisanje na maternjem jeziku je od suštinskog značaja i značajan je identitetski resurs svake manjinske zajednice, a ako tome ne posvetimo dovoljno pažnje i angažmana, ostavljamo otvorenu mogućnost asimilacije. Zato je veoma važno informisati našu zajednicu, ali i sve ostale o našoj zajednici, a to činimo u, za sada, nekoliko rubrika, kroz aktuelnosti, objavljujući biografije istaknutih Makedonaca koji su svojim stvaralaštvom ili aktivizmom, ostavili traga na makedonsku zajednicu u Srbiji, izveštavaju o tradicionalnim manifestacijama, a imamo i blog i edukativne rubrike o makedonskom jeziku i tehnikama savladavanja šaha. Nedavno je nastala rubrika za najmlađe članove makedonske zajednice pod nazivom „Dečji kutak”. Takođe, u okviru portala otvorena je i elektronska radio stanica, čiji su sadržaji namenjeni svim generacijama – kaže za „Pančevac“ Zorica Mitrović.

U narednom periodu posetioci sajta „Mak info“ moći će da uživaju u kulinarskim emisijama, koje su u pripremi, najavljuju urednici.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.