LALIĆ NA SUĐENJU BELIVUKOVOJ GRUPI: Veljko je imao harizmu, a Miljković je bio lukav! Do detalja objasnio kako se čistila mašina za mlevenje

12:36

01.12.2022

Podeli vest:

Printscreen/YT

Srđan Lalić, svedok okrivljeni je u nastavku svog iskaza pred Specijalnim sudom odbacio kao gluposti tvrdnje pojednih okrivljenih da su im, u zamenu za usluge pojedim političkim strukturama, bezbednosne službe gledale kroz prste.

Lalić je rekao da lično u takvim aktivnostima nije učestvovao, a da bi čuo da je to činio neko drugi iz grupe.

– Da je policija nekoga razvozila po krovovima da pale baklje kakav bi kredibilitet imali na tribini, a i ko bi od njih kupovao drogu, kazao je Lalić.

Na pitanja advokata Ivana Ninića, advokata porodice ubijenog Gorana Mihailovića, Lalić je rekao da je za članstvo u zločinima grupe ukupno dobio naknadu od 15.000 evra i jedan kilogram kokaina.

– Finansijska situacija nije bila kako možda zamišljate. Posebno loša je bila 2019. godina kada je prihod grupe bio svega par hiljada evra. Naredna godina je bila nešto bolja. Međutim, svi članovi grupe su zarađivali od zasebnih kriminalnih aktivnosti, a i konstantno se govorilo da će se ući u posao trgovine drgom od koga će se zaraditi ogroman novac. To se međutim nikada nije desilo, naveo je Lalić.

Na pitanje koga je doživljavao kao vođu grupe, Lalić je rekao da ne može da razdvoji Belivuka i Miljkovića.

-Veljko je imao harizmu, dok je Miljković bio lukav i stalno vukao neke poteze. Oni su se odlično dopunjavali, istakao je Lalić. On je dodao da se niko od članova grupe nije usuđivao da odbije neki nalog od njih dvojice.

– Naučili smo da se život lako gubi i da ne bi bilo midro odbijati naloge, rekao Lalić dodajući da je, iako nikada nije dobio izričitu pretnju, Miljković vešto manipulisao strahom.

U nastavku suđenja grupi Veljka Belivuka planirano je da pitanja Laliću postavljaju advokati odbrane ali i sami okrivljeni.

Do detalja objasnio kako se čistila mašina za mlevenje

Odgovarajući na pitanja punomoćnika porodica oštećenih Lalić je ispričao na koji način je čišćena skrivena prostorija u Ritopeku u kojoj su izvršavana ubistva, kao i mašina za mlevenje delova tela ubijenih.

Za čišćenje, prema tvrdnjama Lalića, koristili su sonu kiselinu ili varikinu, u zavisnosti šta su u tom momentu nalazili u prodaji.

Prilikom čišćenja nosili su zaštitnu opremu i to HTZ naočare za brušenje, autolimarske bele kombinezone, radna odela i uvek nove čizme, koje su kupovali pre svakog izvršenja krivičnog dela.

Takođe Lalić je rekao i da je mašina za mlevenje mogla da melje i kosti.

Rekao je Lalić i da prilikom uništavanja tela nikome od okrivljenih, koji su u tome učestvovali nije pozlilo, niti je nekome bilo loše ili da o tome bar nisu govorili, jer kako Lalić kaže, to bi značilo da pokazuju slabost.

Koga nisu namamili u Ritopek, ubijali su na ulici

U kući u Ritopeku je, u skrivenoj prostoriji bilo na „lageru“ oružje, koje je korišćeno za razna krivična dela, i ako za nešto zatreba – pripremi se, izjavio je okrivljeni-svedok Srđan Lalić, u nastavku suđenja organizovanoj kriminalnoj grupi Veljka Belivuka.

On je rekao da se svaka „potencijalna meta“ nije mogla „namamiti“ da dođe na sastanak sa njima i da je dovedu u Ritopek, gde bi ih ubili, pa su na primer Aleksandar Šarac i Ljubomir Marković Kića morali biti ubijeni na ulici.

Taj modalitet ubistava u kući bio je primenjivan kad je moguće doći do žrtve. Model opservacije bio je primenjen kad se proceni da se mora oružjem. Ali uvek se išlo na način da se ukloni telo, mnogo je manji problem kad čovek nestane, nego da se likvidira na ulici. Uvek se išlo na to da se radi otmica, objasnio je Lalić.

On je dodao i da je u ormaru sa oružjem bio i špric sa cijanidom, kojim je jedna žrtva usmrćena ubrizgavanjem cijanida u usta, a bio je spreman i za drugu, ako ne bude moguće da je dovezu do Ritopeka. Lalić je rekao da ne zna na koji način i od koga je nabavljen cijanid.

Na pitanje advokata oštećenih da li su Belivuk i Marko Miljković imali neku zaštitu od države, Lalić je rekao: „Pa ne nisu, mi smo sve to dobro organizovali nije bilo potrebe“.

On je dodao da su imali strah da su na „merama“ policije i BIA, da ih je policija „upadljivo radila“ i da je na to upozoravao Belivuka i Miljkovića, posebno kad je u pitanju kuća u Lisičijem Potoku, koju su dobili na korišćenje od advokata Dejana Lazarevića.

 

Podsećamo, danas je nastavljeno suđenje kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, za koje se sumnja da su izvršili više krivičnih dela.

Pančevac/Danas/N1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.