U VRŠCU URUČENI KLJUČEVI 40 NOVIH STANOVA IZBEGLIČKIM PORODICAMA Gradonačelnica Mitrović: Vršac ulazi u poslednju fazu stambenog zbrinjavanja izbeglih i prognanih lica

16:48

30.11.2022

Podeli vest:

Izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske u Vršcu,  uručeni su klјučevi 40 novih stanova, izgrađenih u okviru Regionalnog stambenog programa, potprojekat 8.

“Dragi sugrađani, koji ste, bežeći od ratne stihije našli utočište u našem gradu, veliko mi je zadovoljstvo što mogu da vam se obratim u, za vas, tako važnom životnom trenutku, kako bismo uručili ključeve još 40 stanova i time otvorili novo poglavlje u vašem životu. Od trenutka kada ste napustili svoja vekovna ognjišta i kročili na vršačko tlo, trudili smo se da budemo dobri domaćini, a vi ste odmah postali, deo nas, naši dragi sugrađani. Hvala vam što i vi, već više od dve decenije, sa ostalim Vrščanima, doprinosite razvoju našeg grada i unapređenju društvene zajednici u kojoj složno živimo sve ovo vreme”, rekla je prilikom dodele ključeva gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović.

Prema rečima gradonačelnice Mitrović, Grad Vršac kao društveno odgovorna lokalna samouprava, još jednom je prepoznao potrebu svog stanovništva. Posle tri godine od useljenja prethodne zgrade, ponovo je Vršac učestvovao u projektu, u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice i migracije, kao i fondovima i institucijama Evropske unije.

“Uložili smo značajna sredstva i dosta napora kako bi sistematski bilo rešeno stambeno pitanje preostalih izbegličkih porodica, nakon čega možemo slobodno reći, da ulazimo u poslednju fazu stambenog zbrinjavanja izbeglih i prognanih lica u našem gradu. Grad Vršac je za ovu investiciju obezbedio građevinsko zemljište i svu neophodnu prateću infrastrukturu čija je vrednost preko 20 miliona dinara. Ovaj objekat danas je priključen na sve komunalne instalacije i kao takav dobio je upotrebnu dozvolu, a mi stojimo na platou gde će već narednih dana biti započeti radovi na završnom uređenju parternih površina čime će ovaj deo grada dobiti sasvim lepši. Dragi prijatelji, želim vam puno sreće i topline u vašim novim domovima. Vaše patnje su za vas svakako nezaboravne, ali ako svi zajedno podelimo teret minulih vremena, uz vaša svedočanstva i sećanja možemo gajiti nadu da nam se slične stvari više nikada ne ponove. Moramo biti jedinstveni, jer samo tako možemo graditi sigurnu budućnost za svu našu decu i njihovo potomstvo”, ističe gradonačelnica Mitrović.

Ukupna bruto površina zgrade je više od 2.800 kvadratnih metara, a vrednost radova iznosila je preko 1.22 miliona evra. Gradnja je trajala oko godinu dana, a upotrebna dozvola izdata je 5. septembra 2022. godine.

Kako je navela Nataša Stanisavlјević, komesarka za izbeglice i migracije Srbije, u Srbiji danas postoji jasan plan kako je konačno moguće rešiti mnoga do sada nerešena i otvorena pitanja izbeglih lica, počevši od pobolјšanja položaja svih onih koji su se već integrisali, do jasnog rešavanja svih otvorenih pitanja onih koji još uvek čekaju na neko svoje rešenje.

“Ovo je veliki dan za svih 40 porodica kojima smo danas uručili klјučeve, dan kada su dobili svoj dom i konačno rešili stambeno pitanje. Godine neizvesnosti su iza njih, bili su prinuđeni da beže od progona i rata i prošli su težak put. Na ovaj način pokazujemo da Republika Srbija i Komesarijat za izbeglice i migracije brine o izbeglim licima, porodice iz Vršca danas započinju važan korak ka sigurnijem i bolјem životu”, rekla je prilikom uručivanja ključeva Stanisavljević.

Regionalni stambeni program zajednički je višegodišnji program Srbije, BiH, Crne Gore i Hrvatske, koji ima za cilј da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu.

Sprovodi se uz podršku OEBS-a, UNHCR-a i Banke za razvoj Saveta Evrope, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je i najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Norveške, Švajcarske, Italije, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.