DIREKTOR JKP VODOVOD I KANALIZACIJA ALEKSANDAR RADULOVIĆ ZA PANČEVAC: Odobrene cene usluga u ovom momentu ne pokrivaju troškove funkcionisanja preduzeća

14:19

30.11.2022

Podeli vest:

M.Šupica

U eri poskupljenja i inflacije pažnju građana najviše privlače računi koje svakog meseca plaćaju za komunalne usluge. U oči upadaju i najmanje stavke, jer se matematičkom progresijom ukupni troškovi života u domovima uvećavaju. O tome kako u novim uslovima funkcioniše javno komunalno preduzeće koje nam obezbeđuje osnovne uslove za bitisanje – pijaću vodu i odvođenje otpadnih voda, razgovarali smo sa Aleksandrom Radulovićem, direktorom JKP-a „Vodovod i kanalizacija”.

PANČEVAC: Koliko je poskupela voda i da li to pokriva funkcionisanje firme?
ALEKSANDAR RADULOVIĆ: Cene usluga JKP-a „Vodovod i kanalizacija” odlukom Skupštine grada Pančeva od 18. oktobra povećane su za 13,6 odsto i taj procenat predstavlja usklađivanje cene naših usluga s kumulativnim procentom inflacije od 2018. do 2021. godine. Odobrene cene usluga proizvodnje i distribucije vode od 59,88 dinara po kubnom metru, kao i usluge odvođenja otpadnih sanitarnih voda od 47,85 dinara u ovom momentu ne pokrivaju troškove funkcionisanja preduzeća, što pokazuje i inflacija koja je u poslednjih dvanaest meseci, zbog situacije u Ukrajini i njenih posledica na ekonomski sistem, već sada 15 odsto. To nam onemogućava normalno poslovanje i vraća nas u situaciju u kojoj smo bili kada smo početkom ove godine tražili povećanje cena.

• Kakva je infrastruktura JKP-a, s obzirom na to da neprestano niču nove zgrade? Da li „Vodovod i kanalizacija” uspeva da novim stanarima obezbedi ono što im je neophodno za život?
– Porast stambene izgradnje u našem gradu pred naše preduzeće postavlja zadatak urednog snabdevanja građana vodom, i to u okolnostima koje se iz dana u dan menjaju. S obzirom na to da je sistem vodovoda i kanalizacije ipak plod jedne višedecenijske planske aktivnosti kojom se iz godine u godinu sagledavaju promene kako u prostornom smislu, tako i u smislu kapaciteta, unapred se pripremamo za sve buduće izazove u globalu. U pojedinačnim slučajevima, kada je u ulici nedovoljan kapacitet mreže ili je neizgrađena infrastruktura, zakon je predvideo mogućnost da sam investitor izgradi, uz našu asistenciju i kontrolu, potreban deo mreže, a da mu se ta sredstva na osnovu gradske odluke odbiju od naknade za opremanje građevinskog zemljišta. Što se tiče naših proizvodnih kapaciteta, oni su trenutno uposleni u proseku oko 50 odsto, što nam daje mogućnost da u letnjem periodu kada je maksimalna potrošnja možemo bez problema da zadovoljimo potrebe naših potrošača.

M. Šupica

• Pošto se širi mreža, kako funkcioniše JKP „Vodovod i kanalizacija”, imate li dovoljan broj zaposlenih, da li će biti novog zapošljavanja?
– U poslednjih sedam godina svedoci smo proširenja vodovodne i kanalizacione mreže kako u gradu, tako i prema selima. Grad je povezao Dolovo, Kačarevo, Jabuku i Glogonj na gradski vodovod, izgrađen je vodovod na Starom Tamišu i u Skrobari, urađena kanalizacija na celom Kudeljarcu… Broj korisnika naših usluga povećao se za više od 30 odsto. Primenom savremenih tendencija u upravljanju proizvodnjom i praćenju procesa, kao i racionalizacijom i boljom organizacijom, uspeli smo da smanjimo broj radnika za 10 odsto u odnosu na period od pre 10-15 godina. Preduzeće iz godine u godinu u svakom pogledu funkcioniše efikasnije i produktivnije i beleži sve bolje rezultate.

• Za kada se planira priključenje Banatskog Novog Sela na gradski vodovod?
– Grad je investitor svih naših projekata, pa tako i planiranog priključenja Banatskog Novog Sela. Mi smo, sa svoje strane, još pre dve godine uradili projekat i ishodovali građevinsku dozvolu i time omogućili Gradu da učestvuje na pokrajinskim i republičkim konkursima, odnosno da aplicira za ovu investiciju. Ukrajinska kriza je mnogo toga poremetila, ali se nadamo da ćemo u narednoj godini biti svedoci početka realizacije ovog projekta.

• Kakvi su planovi za 2023, da li će biti nekih većih rekonstrukcija sistema?
– Pred nama je jako teška godina. Počev od povećanja cene električne energije, kojom pokrećemo sve pumpe u sistemu, što znači da smo veliki potrošač, preko skoka cena hlora, čelika i svih drugih sredstava, čiji je rezultat enormno povećanje troškova – u ovoj godini, sa sredstvima kojima raspolažemo, moraćemo maksimalno racionalno i domaćinski da poslujemo. Naravno da za neke ozbiljnije planove i radove očekujemo pomoć Grada, pokrajinske i republičke vlade. Mi smo, sa svoje strane, obezbedili projekte za rekonstrukciju vodovodne mreže u više naselja i na više lokacija, a da li će do njihove realizacije doći, to je u ovom momentu teško reći.

• Pošto do 2025. godine svi gradovi moraju da imaju veliki kolektor za odvođenje otpadnih voda, kakva je situacija u vezi s tim u Pančevu?
– Zakon o vodama je nametnuo obavezu izgradnje postrojenja za preradu otpadnih voda do 2025. godine i naš grad je to planirao u okviru svojih planova do 2025. U tom smislu je Grad prošle godine potpisao memorandum o razumevanju s kompanijom „Metito Utilitis LTD” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, što je bio prvi korak u smislu sagledavanja takve investicije i donošenja konačne odluke o tome.
S. Trajković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.