PRAVA ZAPOSLENIH U ŠKOLAMA I DOMOVIMA UČENIKA Solidarna pomoć za rođenje deteta

09:43

30.11.2022

Podeli vest:

Pixabay

Prema odredbama posebnog kolektivnog ugovora, radnici u prosvetnom sistemu ubuduće će imati pravo na jubilarnu nagradu i za 40 godina radnog staža, a ona će iznositi dve i po prosečne republičke zarade, predviđeno je izmenama i dopunama Posebnog kolektivnog ugovora (PKU) koje su upravo stupile na snagu. Ovo pravo se uvodi prvi put, s obzirom na to da su se jubilarne nagrade do sada isplaćivale za 10, 20, 30 i 35 godina staža. Ovo je samo jedna u nizu novih pogodnosti koje, prema navodima nadležnih, treba da poboljšaju položaj nastavnika, profesora i drugog osoblja zaposlenog u prosveti.
Sumirajući novine, sindikalci kažu da je izmenama dodat novi osnov za solidarnu pomoć koju će dobijati zaposleni u slučaju rođenja ili usvojenja deteta, u visini prosečne plate bez poreza i doprinosa. Ovo pravo će imati žene, kao i muškarci koji postanu očevi, odnosno usvoje dete, a zaposleni su u školama ili učeničkim domovima.
Novina je i da solidarnu pomoć ubuduće neće dobijati trudnice koje su bile na bolovanju zbog održavanja trudnoće, što je, prema mišljenju sindikalnih radnika, veliki propust. Oni su se zalagali da trudnice za vreme bolovanja radi održavanja trudnoće dužeg od tri meseca i dalje ostvaruju pravo na solidarnu pomoć u visini prosečne plate. Međutim, u izmenama i dopunama je detaljno navedeno šta se smatra privremenom sprečenošću za rad, odnosno odsustvo s rada koje je prouzrokovano bolešću, povredom van rada, povredom na radu i profesionalnom bolešću, te je jasno da zaposlene u slučaju bolovanja radi održavanje trudnoće neće ostvarivati pravo na ovaj vid solidarne pomoći.

Preuzimanje viškova

Izmenama kolektivnog ugovora preciznije je regulisano preuzimanje tehnoloških viškova. Sada se zaposleni prvo preuzima iz ustanove, ako postoje poslovi na koje se može rasporediti, a ako ne, preuzima se kolega s teritorije opštine, grada, nadležne školske uprave i drugih školskih uprava. Da podsetimo, preuzimanje je iz dosadašnjih iskustava bilo veoma neorganizovano i bilo je, prema mišljenju prosvetnih radnika, potrebno preciznije urediti ovaj posao, jer nije postojao propisan i jasno naznačen prioritet preuzimanja zaposlenih. Međutim, odmah po objavljivanju PKU uočen je nedostatak kada je reč o postupku preuzimanja za koji struka smatra treba da bude ispravljen. Naime, predviđeno je da se preuzimanje tehnoloških viškova obavlja tokom nastavne godine, uz saglasnost radnih podgrupa. Nakon sugestije sindikata da nastavna godina ne traje isto za sve razrede i da krovni zakon u oblasti obrazovanja ne predviđa da se za preuzimanje tehnoloških viškova traži saglasnost radne grupe, iz resornog ministarstva najavljuju da će PKU biti izmenjen.
U nadležnom ministarstvu su saglasni s primedbom i ističu da će ova odredba biti izmenjena u narednom periodu. Kako kažu, preuzimanje će biti omogućeno i tokom nastavne godine, ali za to neće biti potrebna saglasnost radnih podgrupa.

Prekovremeni rad

U kolektivnom ugovoru je dopunjena odredba koja uređuje prekovremeni rad, pa je sada propisano da zaposleni obavlja prekovremeni rad i u slučaju završnog ispita i opšte, stručne i umetničke mature. Još uvek je ostala nadoumica oko toga da li će i aktivnosti koje zaposleni imaju u vezi s maturom tokom redovnog radnog vremena biti dodatno plaćene ili će se to, kao i do sada, smatrati redovnom radnom obavezom. Iz Ministarstva kažu da će „svi detalji u vezi s naknadom koju bi zaposleni dobili za angažovanje mimo radnog vremena i redovnih poslova u vezi s realizacijom buduće državne mature biti tema razgovora i dogovora u narednom periodu”.
Da podsetimo, Forum beogradskih gimnazija tražio je da svi nastavnici koju budu učestvovali u realizaciji državne mature za svoj rad budu dodatno plaćeni, bez obzira na to da li su angažovani tokom radnog vremena ili posle njega.

Novo bodovanje

U kolektivnom ugovoru je dodat novi osnov za plaćeno odsustvo zaposlenih, koji će kod prvog polaska deteta u predškolsku ustanovu i polaska u prvi razred imati plaćena slobodna dva radna dana. Novo pravo koje će ostvarivati zaposleni u osnovnim, srednjim školama i domovima učenika jeste da u slučaju privremene sprečenosti za rad koja je prouzrokovana malignim oboljenjem imaju pravo na naknadu pune plate, dok su do sada primali 65 odsto zarade. Sindikat obrazovanja Srbije godinama se borio da ovo pravo zaživi jer mnogi zaposleni u obrazovanju boluju od malignih oboljenja i primaju naknadu plate 65 odsto.
U PKU je izmenjen i član koji uređuje bodovanje pri utvrđivanju tehnoloških viškova. Kod bodovanja takmičenja povećan je broj bodova za okružno/regionalno, odnosno gradsko takmičenje i smotru, i to: za osvojeno prvo mesto, umesto dosadašnja četiri boda, dobijaće se pet; za osvojeno drugo mesto, umesto tri boda, dobijaće se četiri, a za treće mesto, umesto dva, zaposleni dobija tri boda. Povećan je i broj bodova za republičko takmičenje i smotru, i to: za osvojeno drugo mesto, umesto dosadašnjih šest bodova, na sedam, a za osvojeno treće mesto, umesto četiri boda, ubuduće će se dobijati šest.
Iz navedene odredbe izbrisani su kriterijumi bodovanja imovinsko stanje i broj dece predškolskog uzrasta, a oni će se ubuduće uzimati kao korektivni kriterijumi ukoliko više zaposlenih bude imalo isti broj bodova.

Pančevac/Z. Stanižan

ĐACI SA LOŠOM OCENOM IZ VLADANJA NEĆE PROĆI U SLEDEĆI RAZRED? Gotov sastanak Radne grupe za sprečavanja nasilja u školama!

ŠKOLA U SUBOTICI POKRENULA DISCIPLINSKI POSTUPAK ZBOG VRŠNJAČKOG NASILJA: Evo kakve kazne može da izrekne! Krivac igra na TIK -TOKU?

TEHNIČKA ŠKOLA NABAVILA NOVE ORMANE ZA PRIPREMNU LABORATORIJU: Grad Pančevo izdvojio je 500 hiljada dinara! Najvažnija bezbednost dece, ali i kvalitetna nastava

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.