SUĐENJE GANIĆU ZA ZLOČINE U DOBROVOLJAČKOJ ODGOĐENO PO TREĆI PUT: Opet bolestan jedan od optuženih

15:03

24.11.2022

Podeli vest:

Printscreen/YT

SARAJEVO– U Sudu BiH je ponovo odložen početak suđenja članu ratnog Predsedništva RBiH Ejupu Ganiću i još devetorici bošnjačkih nekadašnjih vojnih i policijskih funkcionera optuženih za zločine nad pripadnicima JNA u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992. godine. Iz Službe za odnose s javnošću Suda BiH potvrđeno je da je ročište otkazano „zbog zdravstvenog stanja jednog od optuženih” i da je novi termin održavanja glavnog pretresa zakazan za 14. decembar.

Ovo je treće odgađanje ročišta na kojem je trebalo da bude saslušan prvi svedok Tužilaštva BiH. Javnost u Republici Srpskoj, a pogotovo porodice žrtava koje tri decenije čekaju pravdu, zgroženi su odnosom Suda BiH i njegovim ponašanjem, ne samo u predmetu „Dobrovoljačka”, već i u svim drugim koji tretiraju zločine koje su Bošnjaci počinili nad pripadnicima srpskog naroda. Predsednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenica Branimir Kojić kaže da je očigledno da Sud BiH pokušava na sve načine da optužene za ubistva, zarobljavanje i mučenje pripadnika JNA nikada ne izvede pred lice pravde.

„Bolest im nije bila toliko važna kad je reč o Srbima osumnjičenim za ratne zločine. Njih su prisilno privodili. To su doživeli čak i neki Srbi koji su hodali na štakama, a koji su na kraju bili oslobođeni. Jasno je da se u ovom konkretnom slučaju traži način na koji bi Ganić i ostali bili sačuvani od kazne koju su i te kako zaslužili”, kaže Kojić za „Politiku”.

On smatra da Sud BiH, s tim što radi, „postaje praktično saučesnik u svim zločinima nad Srbima” i da pokušava da prekraja istoriju.

Osim Ganića, za zločin počinjen u Dobrovoljačkoj ulici, koji je po mišljenju mnogih jedan od težih izvršenih nad Srbima u Sarajevu, optuženi su i Zaim Backović, Hamid Bahto, Hasan Efendić, Fikret Muslimović, Jusuf Pušina, Bakir Akispahić, Enes Bezdrob, Ismet Dahić i Mahir Žiško. U napadu na mešovitu kolonu JNA, koja se nenaoružana i pod pratnjom mirovnih snaga UN povlačila iz kasarne na Bistriku i koja nije bila legitimni cilj, ubijeno je osam vojnika i civila, 24 su ranjena, a više desetina ih je zarobljeno i mučeno.

Na glavnom ročištu tužilac Mladen Vukojčić izjavio je da će Tužilaštvo BiH, čiju optužnicu je Sud BiH u celosti potvrdio, dokazati da su „optuženi počinili ratni zločin”. Tokom suđenja, kako je zvanično najavljeno, biće saslušano 277 svedoka.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.