spot_img
NaslovnicaNEDOUMICE U VEZI S RECIKLAŽOM: Evo kako pravilno postupati s tri vrste...

NEDOUMICE U VEZI S RECIKLAŽOM: Evo kako pravilno postupati s tri vrste kućnog otpada! Apel: ne bacati pepeo u kontejnere!

 

U prethodnom periodu JKP „Higijena” podelila je posude i kompostere zainteresovanim meštanima Gornjeg grada. Radi se o posudama za primarnu separaciju otpada, tj. razdvajanje, izdvajanje vrsta otpada na izvoru nastanka.
Reč je o pilot-projektu, dakle samom početku jedne mnogo šire akcije ovog tipa. Prema rečima Miša Markovića, direktora JKP-a „Higijena”, jedan deo javnosti zainteresovane za reciklažu ostao je zbunjen zbog dobronamernih, ali nedovoljno jasnih napisa u nekim medijima, pa je ovo bila prilika da s novinarima „Pančevca” otkloni sve nedoumice građana.

Jednostavan postupak

Naime, svako od oko 300 domaćinstava dobilo je dve posude i komposter za frakcije komunalnog čvrstog otpada. Zelena posuda zapremine 120 litara služi za „mokri”, komunalni otpad, koji se deponuje, druga, plava kanta iste zapremine za „suvi”, ambalažni otpad, koji se upućuje u reciklažu, a plastični komposter od 310 litara koristi se za biootpad iz kuhinje i dvorišta za proizvodnju komposta, besplatnog prirodnog đubriva za baštenske i vrtne biljke. Građanima su na nekoliko načina data jasna uputstva i smernice za pravilno postupanje s tri frakcije kućnog otpada, s akcentom na pravilnom sprovođenju kompostiranja biootpada u dvorištima domaćinstava. Takođe, u posebne posude na uličnim punktovima odvaja se staklena ambalaža.
– Namera je da se prikupljeni ambalažni otpad reciklira i prerađuje. JKP „Higijena” planira da proširi razdvajanje reciklabilnog otpada od mešanog komunalnog otpada i na druge delove grada i da korisnicima usluga podeli posude – kaže Marković.
A postupak je veoma jednostavan: građani u svom domaćinstvu razdvajaju u posebne kante tri pomenute vrste otpada. Svako domaćinstvo ima svoj ključ za tzv. gravitacionu bravicu na kantama, kako bi samo njegovi članovi svoj otpad ubacivali u dve kante. Gravitaciona bravica omogućava da se samo pri pražnjenju u auto-smećar automatski kanta otključa i zatim ponovo zaključa pri vraćanju u osnovni položaj. Svaka kanta ima svoj čip s podacima o korisniku usluga i za prenos podataka o masi preuzetog otpada u kilogramima po tzv. obračunskom mestu.
U prvoj fazi projekta osmišljavan je sadržaj uputstva za edukaciju građana i pripreman flajer za kompostiranje, Nakon podele kompostera domaćinstvima uključenim u projekat UNDP-a i JKP-a „Higijena” sprovođena je edukacija i demonstracija kompostiranja, a zatim i monitoring uz podršku građanima na terenu. Uz konsultacije građana s obučenim predstavnicima javnog komunalnog preduzeća koji nadziru proces kompostiranja do gotovog komposta, pratiće se količine i kvalitet dobijenog prirodnog đubriva i njegova primena.
Na komposteru se nalazi i nalepnica sa uputstvom kako se pravilno postupa s biootpadom.

Rezultati realizacije projekta

Poznati su i rezultati projekta. Najpre, uspostavljeni su tehnički preduslovi za odvojeno sakupljanje/tretman frakcija komunalnog otpada u 300 domaćinstava sa individualnim stanovanjem u pilot-zoni u Gornjem gradu uključenih u projekat na osnovu ugovora zaključenih između JKP-a „Higijena” i građana koji su se putem ankete izjasnili da žele da učestvuju u pilot-projektu i vlasnici su kuća, a uz sufinansiranje UNDP-a kroz drugi projekat.
Razvijeni su sistemi edukacije i monitoringa za odvojeno sakupljanje komponenata komunalnog otpada – ambalaže, stakla, biootpada i mešovitog ostatka otpada za deponovanje i kućno kompostiranje. Na sajtu JKP-a „Higijena” su i kratki filmovi sa uputstvima za građane. Uz ovo, lokalna zajednica je upoznata s konceptom novog sistema upravljanja otpadom, za šta je i ovaj tekst dobra prilika, i aktivno učestvuje u njegovom funkcionisanju.
Takođe, biootpad ne završava u kantama niti na deponiji, a proizvodnja komposta iz biootpada u domaćinstvima omogućava smanjenje količina emitovanih gasova poreklom iz komunalnog otpada: manja emisija metana i drugih gasova s deponije doprinos je ublažavanju klimatskih promena. Jedan od rezultata je i taj da se produžava vek sanitarne deponije, a JKP „Higijena” imaće korist i u vidu manje količine otpada za sakupljanje.
Očekivano je da će se interesovanje građana povećati i da će kompostiranje postati redovna praksa u dvorištima domaćinstava, jer se kompostiranje u okviru projekta uvodi u domaćinstva s dvorištima i ono nije uslovljeno posudom, već dvorišnim prostorom i dobrom voljom. Postavljena je i osnova za primenu sistema naplate po kilogramu deponovanog mešovitog otpada u budućnosti, i to prvo u pilot-zoni, a zatim i na teritoriji celog Pančeva, što je i zakonom definisano kao obaveza.
Upravo naplata prema preuzetom otpadu za deponovanje i razlika u ceni komunalne usluge jak je motiv za sve one koji imaju prostora u dvorištima da promene navike. Planira se da za domaćinstva koja odvajaju otpad u tri kante cena usluga sakupljanja, transporta i deponovanja otpada bude proporcionalno manja u odnosu na ona koja na izvoru ne razdvajaju kućni otpad. Na osnovu budućeg finansijskog podsticaja, kada se uvede razlika u ceni usluga, građani će direktno biti motivisani da maksimalno izdvajaju reciklabilne komponente otpada kao sekundarne sirovine u samom domaćinstvu.
Izgleda da to nije daleka budućnost, a da će već za nekoliko nedelja još nekoliko desetina zainteresovanih domaćinstava dobiti posude i kompostere, kako nam je u ovom razgovoru najavljeno, sasvim je izvesno.

Apel: ne bacati pepeo u kontejnere!

Iako je grejna sezona tek počela, već se pojavljuju višegodišnji problemi s bacanjem vrućeg pepela i žara iz kućnih ložišta u kontejnere, čime se oni uništavaju. Za nabavku novih kontejnera JKP „Higijena” i Grad svake godine izdvajaju milionske iznose. Mišo Marković objašnjava:
– Pojedini nesavesni žitelji Mise, Strelišta, Tesle, gde je individualno stanovanje zastupljenije, bacanjem vrelog pepela u kontejnere prouzrokuju požare i oštećenja posuda za komunalni otpad. Služba za gašenje požara „Higijene” u zimskim danima je u stanju pripravnosti i odmah po prijavi gorenja posuda za komunalni otpad uspeva brzo da reaguje. Nažalost, u velikom broju slučajeva radnici na licu mesta zateknu samo gomilu istopljene plastike. Delimično oštećeni metalni kontejneri se krpe. I pored svih apela da se vreo pepeo ostavi pored kontejnera u džakovima ili nekim drugim posudama kako bi ga radnici našeg preduzeća odneli specijalnim vozilima, svake zime se dešava isto: poražava statistika da tokom jedne grejne sezone izgori svaki peti kontejner. Još jednom apelujem na građane da budu odgovorni, da nam pomognu da održimo komunalnu higijenu grada, jer samo takvim ponašanjem možemo sprečiti uništavanje kontejnera. Grad i naše ulice biće čistiji uz pomoć građana.

S. Trajković

POVEZANE VESTI

POSTAVI KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime

Zabranjeni su govor mržnje, vređanje na nacionalnoj, rasnoj ili rodnoj osnovi, vređanje ličnosti korisnika i osoba čija se imena pojavljuju na sadržajima portala, kao i upotreba vulgarnih reči. Svako korišćenje portala suprotno navedenom biće kažnjeno oduzimanjem prava korisnika na pristup portalu kome će pristup biti trajno ili privremeno uskraćen. Svako ugrožavanje lične i porodične bezbednosti korisnika portala, kao i lica čije se ime navodi u sadržaju portala, putem pretnji ili na bilo koji drugi način, nije dozvoljeno i svako takvo ponašanje može biti krivično gonjeno od strane nadležnih organa. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, predstavljanje u ime drugog pravnog ili fizičkog lica. Zabranjeno je pisati velikim slovima (Full Capslock).

Komentari i sadržaji koji se ne odnose na teme portala biće obrisani bez prethodne najave, a korisnicima koji pošalju takve komentare i sadržaje biće u više navrata onemogućen pristup portalu. Ukoliko korisnik smatra da je nepravedno kažnjen, ima pravo da kontaktira administratora.

POPULARNO

DUŠAN VLAHOVIĆ OD EGZODUSA SA KOSOVA DO ZVEZDA: Pamtim ko mi je okrenuo leđa, ali i ko mi je...

Dušan Vlahović, momak koji je zbog situacije morao da napusti Kosovo kaže da ga je to iskustvo motivisalo da postane pravi borac, kako u...

POZNATI VOJNOPOLITIČKI IZVEŠTAČ ŠOKIRAO SVOJIM STATUSOM NA FEJSBUKU: Andrej Mlakar ogorčen organizacijom na putevima Srbije!

Poznati vojno-politčki komentator Andrej Mlakar postavio je danas status na svom Facebook profilu i izazvao lavinu komentara na tekst u kojem navodi da su...

ŠLJIVOVICA NA UNESKOVOJ LISTI: Čuvena srpska šljivovica u Karađorđevom selu cedila se kroz šajkaču! Evo kako se pravi...

Društvene prakse i znanja u vezi s pripremom i upotrebom tradicionalnog pića od šljive – šljivovice, element nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije upisan je danas...

SRĐAN LALIĆ NASTAVIO SVEDOČENJE: Odgovara na pitanja Marka Miljkovića! Sve vreme gleda ga pravo u oči i pokazuje mu...

U Specijalnom sudu u Beogradu danas se nastavlja suđenje Veljku Belivuku i pripadnicima njegove kriminalne grupe, koja je optužena za sedam ubistava, silovanje, trgovinu...

PIKSI MENJA SISTEM, SA DVOJICOM NAPADAČA OD STARTA? Na sve ili ništa! Evo i sastav „Orlova“ za sutrašnju utakmicu

Sve vodi ka tome da će Srbija protiv Švajcarske igrati u sistemu po kome je bila prepoznatljiva u kvalifikacijama i koji joj je pomogao...