NEDOUMICE U VEZI S RECIKLAŽOM: Evo kako pravilno postupati s tri vrste kućnog otpada! Apel: ne bacati pepeo u kontejnere!

11:50

22.11.2022

Podeli vest:

 

U prethodnom periodu JKP „Higijena” podelila je posude i kompostere zainteresovanim meštanima Gornjeg grada. Radi se o posudama za primarnu separaciju otpada, tj. razdvajanje, izdvajanje vrsta otpada na izvoru nastanka.
Reč je o pilot-projektu, dakle samom početku jedne mnogo šire akcije ovog tipa. Prema rečima Miša Markovića, direktora JKP-a „Higijena”, jedan deo javnosti zainteresovane za reciklažu ostao je zbunjen zbog dobronamernih, ali nedovoljno jasnih napisa u nekim medijima, pa je ovo bila prilika da s novinarima „Pančevca” otkloni sve nedoumice građana.

Jednostavan postupak

Naime, svako od oko 300 domaćinstava dobilo je dve posude i komposter za frakcije komunalnog čvrstog otpada. Zelena posuda zapremine 120 litara služi za „mokri”, komunalni otpad, koji se deponuje, druga, plava kanta iste zapremine za „suvi”, ambalažni otpad, koji se upućuje u reciklažu, a plastični komposter od 310 litara koristi se za biootpad iz kuhinje i dvorišta za proizvodnju komposta, besplatnog prirodnog đubriva za baštenske i vrtne biljke. Građanima su na nekoliko načina data jasna uputstva i smernice za pravilno postupanje s tri frakcije kućnog otpada, s akcentom na pravilnom sprovođenju kompostiranja biootpada u dvorištima domaćinstava. Takođe, u posebne posude na uličnim punktovima odvaja se staklena ambalaža.
– Namera je da se prikupljeni ambalažni otpad reciklira i prerađuje. JKP „Higijena” planira da proširi razdvajanje reciklabilnog otpada od mešanog komunalnog otpada i na druge delove grada i da korisnicima usluga podeli posude – kaže Marković.
A postupak je veoma jednostavan: građani u svom domaćinstvu razdvajaju u posebne kante tri pomenute vrste otpada. Svako domaćinstvo ima svoj ključ za tzv. gravitacionu bravicu na kantama, kako bi samo njegovi članovi svoj otpad ubacivali u dve kante. Gravitaciona bravica omogućava da se samo pri pražnjenju u auto-smećar automatski kanta otključa i zatim ponovo zaključa pri vraćanju u osnovni položaj. Svaka kanta ima svoj čip s podacima o korisniku usluga i za prenos podataka o masi preuzetog otpada u kilogramima po tzv. obračunskom mestu.
U prvoj fazi projekta osmišljavan je sadržaj uputstva za edukaciju građana i pripreman flajer za kompostiranje, Nakon podele kompostera domaćinstvima uključenim u projekat UNDP-a i JKP-a „Higijena” sprovođena je edukacija i demonstracija kompostiranja, a zatim i monitoring uz podršku građanima na terenu. Uz konsultacije građana s obučenim predstavnicima javnog komunalnog preduzeća koji nadziru proces kompostiranja do gotovog komposta, pratiće se količine i kvalitet dobijenog prirodnog đubriva i njegova primena.
Na komposteru se nalazi i nalepnica sa uputstvom kako se pravilno postupa s biootpadom.

Rezultati realizacije projekta

Poznati su i rezultati projekta. Najpre, uspostavljeni su tehnički preduslovi za odvojeno sakupljanje/tretman frakcija komunalnog otpada u 300 domaćinstava sa individualnim stanovanjem u pilot-zoni u Gornjem gradu uključenih u projekat na osnovu ugovora zaključenih između JKP-a „Higijena” i građana koji su se putem ankete izjasnili da žele da učestvuju u pilot-projektu i vlasnici su kuća, a uz sufinansiranje UNDP-a kroz drugi projekat.
Razvijeni su sistemi edukacije i monitoringa za odvojeno sakupljanje komponenata komunalnog otpada – ambalaže, stakla, biootpada i mešovitog ostatka otpada za deponovanje i kućno kompostiranje. Na sajtu JKP-a „Higijena” su i kratki filmovi sa uputstvima za građane. Uz ovo, lokalna zajednica je upoznata s konceptom novog sistema upravljanja otpadom, za šta je i ovaj tekst dobra prilika, i aktivno učestvuje u njegovom funkcionisanju.
Takođe, biootpad ne završava u kantama niti na deponiji, a proizvodnja komposta iz biootpada u domaćinstvima omogućava smanjenje količina emitovanih gasova poreklom iz komunalnog otpada: manja emisija metana i drugih gasova s deponije doprinos je ublažavanju klimatskih promena. Jedan od rezultata je i taj da se produžava vek sanitarne deponije, a JKP „Higijena” imaće korist i u vidu manje količine otpada za sakupljanje.
Očekivano je da će se interesovanje građana povećati i da će kompostiranje postati redovna praksa u dvorištima domaćinstava, jer se kompostiranje u okviru projekta uvodi u domaćinstva s dvorištima i ono nije uslovljeno posudom, već dvorišnim prostorom i dobrom voljom. Postavljena je i osnova za primenu sistema naplate po kilogramu deponovanog mešovitog otpada u budućnosti, i to prvo u pilot-zoni, a zatim i na teritoriji celog Pančeva, što je i zakonom definisano kao obaveza.
Upravo naplata prema preuzetom otpadu za deponovanje i razlika u ceni komunalne usluge jak je motiv za sve one koji imaju prostora u dvorištima da promene navike. Planira se da za domaćinstva koja odvajaju otpad u tri kante cena usluga sakupljanja, transporta i deponovanja otpada bude proporcionalno manja u odnosu na ona koja na izvoru ne razdvajaju kućni otpad. Na osnovu budućeg finansijskog podsticaja, kada se uvede razlika u ceni usluga, građani će direktno biti motivisani da maksimalno izdvajaju reciklabilne komponente otpada kao sekundarne sirovine u samom domaćinstvu.
Izgleda da to nije daleka budućnost, a da će već za nekoliko nedelja još nekoliko desetina zainteresovanih domaćinstava dobiti posude i kompostere, kako nam je u ovom razgovoru najavljeno, sasvim je izvesno.

Apel: ne bacati pepeo u kontejnere!

Iako je grejna sezona tek počela, već se pojavljuju višegodišnji problemi s bacanjem vrućeg pepela i žara iz kućnih ložišta u kontejnere, čime se oni uništavaju. Za nabavku novih kontejnera JKP „Higijena” i Grad svake godine izdvajaju milionske iznose. Mišo Marković objašnjava:
– Pojedini nesavesni žitelji Mise, Strelišta, Tesle, gde je individualno stanovanje zastupljenije, bacanjem vrelog pepela u kontejnere prouzrokuju požare i oštećenja posuda za komunalni otpad. Služba za gašenje požara „Higijene” u zimskim danima je u stanju pripravnosti i odmah po prijavi gorenja posuda za komunalni otpad uspeva brzo da reaguje. Nažalost, u velikom broju slučajeva radnici na licu mesta zateknu samo gomilu istopljene plastike. Delimično oštećeni metalni kontejneri se krpe. I pored svih apela da se vreo pepeo ostavi pored kontejnera u džakovima ili nekim drugim posudama kako bi ga radnici našeg preduzeća odneli specijalnim vozilima, svake zime se dešava isto: poražava statistika da tokom jedne grejne sezone izgori svaki peti kontejner. Još jednom apelujem na građane da budu odgovorni, da nam pomognu da održimo komunalnu higijenu grada, jer samo takvim ponašanjem možemo sprečiti uništavanje kontejnera. Grad i naše ulice biće čistiji uz pomoć građana.

S. Trajković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.