AMERIČKO ZLATNO DOBA JE PRED NAMA Tramp najavio kandidaturu za predsedniče izbore 2024. godine da bi ponovo Ameriku učinio VELIKOM I SLAVNOM!

09:43

17.11.2022

Podeli vest:

Foto: printscreen/yt: NowThis News

Bivši predsednik je najjači kandidat za stranačku nominaciju, ali ga mnogi u partiji krive za slabije rezultate nedavnih izbora.

„Američko zlatno doba je pred nama”, poručio je Donald Tramp, obelodanjujući da ponovo ulazi u trku za Belu kuću.

„Da bih ponovo Ameriku učinio velikom i slavnom, objavljujem kandidaturu”, izjavio je preksinoć bivši šef administracije.

Kako prenosi Nacionalni javni radio, nekadašnji američki lider je sa svog imanja Mar-o-Lago na Floridi objavio da pokreće kampanju za drugi mandat. Iako je dugo nagoveštavao da će se pojaviti na izborima 2024, ovo je prvi put da je to zvanično i saopštio.

Posle jedne pobede, jednog poraza i dva impičmenta, stigla je i Trampova treća uzastopna kandidatura, što će, ocenjuju mediji, dublje podeliti već polarizovano američko društvo. I pored toga što istraživanja javnog mnjenja pokazuju da bivši predsednik zasad ima najveće izgleda da osvoji nominaciju Republikanske stranke, mnogi u partiji veruju da bi to bilo loše za konzervativce jer bi Tramp umanjio njihove šanse da za dve godine osvoji Belu kuću. Takvo mišljenje je posebno počelo da se širi nakon što je Republikanska stranka na prošlonedeljnim izborima prošla gore od očekivanog. Iako su konzervativci nadomak tanke većine u Predstavničkom domu Kongresa, ostali su manjina u Senatu. U očima Trampovih protivnika, upravo su bivši predsednik i njemu odani republikanci odgovorni za razočaravajući epilog glasanja.

Od konzervativaca se očekivao da ostvare daleko bolji rezultat jer je demokratski predsednik Džo Bajden krajnje nepopularan (rejting 40 odsto), a i većina ispitanika je u anketama isticala da više veruje republikancima nego liberalima kad je reč o suzbijanju rasta cena. Inflacija od oko osam odsto išla je naruku republikancima, ali su mnogi birači koji bi inače zbog ekonomije glasali za konzervativce ipak glasali za demokrate. Dva su glavna razloga – Vrhovni sud je letos uz pomoć sudija koje je postavio Tramp, ukinuo pravo na abortus, a bivši predsednik i njemu odani republikanci i dalje ne priznaju ni rezultate prošlih predsedničkih izbora.

Očekuje se da će Tramp imati više stranačkih izazivača. Mediji pominju da bi nominaciju mogli da zatraže Trampov nekadašnji potpredsednik Majk Pens, kao i guverner Floride Ron Desantis, koji je prošle sedmice ubedljivo pobedio na izborima u toj saveznoj državi.

Tramp je iz Palm Biča poručio da je on jedini republikanac koji može da pobedi 2024. i „spasi” zemlju od kriminala na ulicama i „invazije” na južnoj granici (ilegalne imigracije), a obećao je i da će se zalagati za smrtnu kaznu za narko-dilere. Iako nije otvoreno ponovio da mu je pre dve godine ukradena izborna pobeda, bivši predsednik je najavio da će promeniti izborne zakone. Dodao je da će ovaj put biti mnogo lakše pobediti Bajdena jer „svi vide kako loše radi posao”.

Tramp će 2024. imati 78 godina, a Bajden 82. Američki predsednik je osnažen posle prošlonedeljnih rezultata, ali još nije zvanično objavio da će tražiti drugi mandat, pri čemu u obzir uzima i svoje godine. Ukoliko bi pobedio na sledećim izborima za Zapadno krilo, Tramp bi bio drugi predsednik u američkoj istoriji koji je imao dva neuzastopna mandata (prvi je bio Grover Klivlend).

Za Trampa važi da uživa stabilnu podršku dobrog dela biračkog tela, ali je pitanje kako će njegova kampanja izgledati sad kad nije prisutan na najpopularnijim mrežama i kad ne može da računa na pozitivan publicitet u najuticajnijim konzervativnim medijima. Prvobitni uspeh u politici duguje i društvenim mrežama, ali američki milijarder više nije na „Tviteru”, odakle je prvo izbačen, a onda se nije vratio ni pošto mu je novi vlasnik Ilon Mask otvorio vrata.

I dok je od početka političke karijere trpeo kritike liberalnih medija, Tramp će se ubuduće suočiti i s kritikama konzervativne „imperije” Ruperta Merdoka.

(Politika)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.