VELIKI JUBILEJ VESLAČKOG KLUBA TAMIŠ: Defile veslača u čamcima obeležio stogodišnjicu postojanja kluba!

12:24

14.11.2022

Podeli vest:

Foto: M.Šupica

Sportski kolektiv za primer.

Medalje s najvećih svetskih takmičenja.

Tačno u 11 sati u subotu, 5. novembra, krenuo je svečani defile veslača u veslačkim čamcima, ispraćenih aplauzima gledalaca sa obale, kao početak obeležavanja stogodišnjice osnivanja Veslačkog kluba Tamiš.

Foto: M.Šupica

Nekada, 5. novembra, 1922. godine, u dvorištu kuće dr Milana Zaka, tadašnjeg gradonačelnika grada Pančeva, osnovan je Veslački klub, tada pod imenom Dunav. Za prvog predsednika kluba izabran je upravo gradonačelnik dr Milan Zako. Odmah sledeće godine kupljeni su novi čamci i počela je izgradnja veslačkog doma na desnoj obali Tamiša, naspram Crvenog magacina. Novac za izgradnju klub je obezbedio izdavanjem obveznica beskamatnog zajma, koje su uglavnom otkupili članovi i simpatizeri kluba. Kada je veslački dom završen u avgustu iste godine, svi imaoci obveznica poklonili su ih klubu. I danas se u udžbenicima za ekonomiju navodi ovaj primer kao prvo sportsko udruženje koje je osnovano kao akcionarsko društvo.

Tokom jednog veka postojanja Veslački klub Tamiš se može pohvaliti izuzetnim sportskim rezultatima, kao što su: preko sto šampionskih titula na prvenstvima države u raznim veslačkim disciplinama, od skifa do osmerca, 75 nastupa veslača Tamiša u veslačkoj državnoj reprezentaciji na svetskim i evropskim prvenstvima i velikim međunarodnim regatama, pet osvojenih medalja na svetskim i evropskim prvenstvima i isto toliko na balkanskim šampionatima, kao i mnoge medalje i pehari s velikih međunarodnih regata.

Foto: M.Šupica

Prvi veliki sportski rezultat ostvarila je ekipa četverca u sastavu: Čedomir Konstantinović, Nebojša Novakov, Ivan Peković i Milutin Konstatinović, koji su 1930. i 1931. godine bili nepobedivi na međunarodnim i domaćim regatama. Zbog načina na koji su pobeđivali četverac su prozvali „Nebeska strela”. Trebalo je da ova ekipa učestvuje na Evropskom prvenstvu 1932. u Beogradu, ali zbog odlaska u vojsku dela ekipe zamenio ih je četverac VK-a Gusar i osvojio bronzanu medalju.

Veliki uspeh u ženskom veslanju ostvarila je ekipa četverca s kormilarom: Ljubica Šarčević, Vera Stepanov, Zorica Bančak, Krunoslava Geci i kormilar Katica Ristić. Na Evropskom prvenstvu u Bukureštu u Rumuniji 1955. godine veslale su u finalu i osvojile šesto mesto. Tih pedesetih godina veliki šampioni pančevačkog veslanja bili su: Dobrivoj Carević i Milan Groj, olimpijski kandidati i pobednici tromeča Nemačka, Austrija i Jugoslavija 1951. i 1952. godine, Vera Stepanov, sedmostruki šampion Jugoslavije u skifu i učesnik na dva evropska šampionata, Borislav Andrejević i Kosta Kolesković, učesnici Evropskog prvenstva 1955. u dubl-skulu. Svi ovi rezultati pedesetih godina ostvareni su pod stručnim vođstvom Miloša Džonina, trenera, i Milivoja Kojića, predsednika kluba, koji su kao aktivni veslači između dva svetska rata bili šampioni države.

Veliki uticaj na razvoj i očuvanje kontinuiteta u pančevačkom veslanju imao je trener Velimir Gerstner, koji je posle završene veslačke karijere 1960. postao trener i preuzeo vođenje ekipa veslačkog kluba sve do 1995. godine. Veslači koji su svojim rezultatima obeležili osamdesete godine bili su reprezentativci i šampioni države: Mirče Milakov, Miroslav Miletić, Jovan Opačić, Milenko Jeftić i Aleksandar Radulović.

Foto: M.Šupica

Po broju osvojenih šampionskih titula od Vere Stepanov je jedino bolji naš najuspešniji veslač svih vremena Miloš Stanojević, sa 14 šampionskih titula u skifu, tri bronzane medalje na evropskim prvenstvima, jednom srebrnom na Svetskom kupu i jednom bronzanom na Svetskom prvenstvu. Miloš Stanojević je četrnaest godina bio standardni reprezentativac i učesnik na velikim međunarodnim regatama, a svoju veslačku karijeru završio je 2020. godine učešćem na Evropskom prvenstvu u skifu za lake veslače.

Niz osvajanja medalja u reprezentaciji Srbije za prvo stoleće Veslačkog kluba Tamiš zatvaraju mladi veslači učešćem na Balkanskom šampionatu 2022. godine: Marko Jančikin, sa dve srebrne medalje, u dvojcu i osmercu, i Pavle Milutinov i Petar Perić, sa srebrnim medaljama u osmercu, pod rukovodstvom mladog trenera Ognjena Matijevića.

Veslači, srećan rođendan! I mnogo uspeha u novom veku!

Pančevac/A.Živković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.