DEČAK (8) MALTRETIRA DECU IZ ODELJENJA SKORO DVE GODINE Škola i roditelji ne reaguju! Troje učenika se ispisalo iz škole UČITELJICA DALA OTKAZ

11:33

09.11.2022

Podeli vest:

Foto: Freepik.com

Učenici drugog razreda OŠ „Stefan Nemanja“ iz Beograda nepune dve godine trpe vršnjačko nasilje od strane jednog učenika, a škola ne preduzima adekvatne mere kako bi zaštitila decu i nastavnike. Sve to rezultiralo je ispisivanjem iz škole troje učenika, ali i otkazom učiteljice!

Ovo za Kurir tvrdi otac, koji je ispisao iz škole sina koji je bio u istom odeljenju s problematičnim đakom. On kaže da pomenuti dečak svakodnevno ometa nastavu, da je fizički nasrtao na decu, ali i na učiteljicu.

– To nasilje se reflektuje i psihički. Nebrojeno puta je mog sina udario pesnicom u grudi, glavu, šutirao ga, gurao sa stepeništa, jurio ga sa ciglom u rukama… Poslednji put, kad je moj sin hteo da zaštiti devojčice iz razreda, dobio je udarac pesnicom u grudi, nakon čega su se potukli.

Svi pokušaji roditelja da se problem reši na najbolji način, da se pomogne tom detetu, ali i da ostala deca ne trpe, nisu naišli na pozitivan odgovor od majke – navodi sagovornik Kurira.

U aprilu na roditeljskom sastanku kojem su prisustvovali i direktor škole i psiholog postignut je dogovor, ali posle ništa nije preduzeto.

– Dogovor je bio da se kontaktira s Centrom za socijalni rad, da se što pre obezbedi asistent za dete, da škola predloži mere za uspostavljanje zdrave radne atmosfere… Tada smo dobili obećanje od majke tog dečaka da će aplicirati za personalnog asistenta, što je i preporuka lekara koji prati dete.

Međutim, na prvom roditeljskom sastanku ove školske godine majka se izjasnila da ne želi da njeno dete ima ličnog asistenta.

– Sve što su preduzeli je minorno i zanemarljivo, oni se nisu na vreme obratili relevantnim institucijama. Na inicijativu roditelja su došli Centar za socijalni rad i inspekcija, oni su dali neke preporuke i to je sve. Suština je da niko nije protiv tog deteta, ali škola i majka nisu uradili ništa kako bi zaštitili drugu decu koja su izložena svakodnevnom nasilju, kaže otac jednog od đaka.

 

Takođe,  tvrdi da je od škole dobio na uvid dva papira sa sastanka tima za zaštitu od nasilja, koja, kako tvrdi, nisu bili ni zavedena ni potpisana:

– To implicira da su se školski organi ogrešili o osnovnu zakonsku i ustavnu odredbu da se deci moraju pod jednakim uslovima obezbediti uslovi za obrazovanje, što u ovom slučaju nije učinjeno, već su deca iz celog odeljenja žrtve neodgovornog roditelja jednog učenika i potencijalnog nereagovanja školskih organa.

Direktor škole

Radimo na tome da se slučaj reši

Direktor škole Sava Jerković za Kurir je rekao da je škola održala mnogo sastanaka i s detetom i s njegovom majkom, kao i da su upoznati Centar za socijalni rad i prosvetna inspekcija:

– Bio je vanredni inspekcijski nadzor. Mi radimo na tome da se taj slučaj reši, sve smo sile uprli. Sada imamo jednog nastavnika koji je stalno pored njega. Radimo i novi operativni plan zaštite celog odeljenja. Tražili smo i stručnu pomoć školske uprave, nadamo se da ćemo rešiti taj problem. Imamo dosta sastanaka.

 

(Kurir)

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.