UBRZAVANJE PROCESA PRIJEMA ŠVEDSKE U NATO, KRISTERSON TRAŽI ODOBRENJE: Da li će Erdogan ukinuti veto?

11:58

08.11.2022

Podeli vest:

Printscreen/yt/Republika Turkiye

Švedski premijer Ulf Kristerson zatražiće tursko odobrenje za prijem svoje zemlje u NATO na sastanku u Ankari.

Kristerson će razgovarati s predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom koji je taj proces zaustavio i optužio Švedsku da štiti militante.

Zajedno s Finskom, Švedska je u maju podnela kandidaturu za članstvo u NATO-u zbog ruske agresije na Ukrajinu i širenja ruske pretnje, ali Turska je zapretila da će se usprotiviti njihovom članstvu optužujući Stokholm da štiti zabranjenu Radničku stranku Kurdistana (PKK) i druge grupe koje Ankara smatra teroristima.

Predstavnici tri zemlje potpisali su u junu memorandum o ukidanju turskog veta ako Švedska i Finska uklone razloge za zabrinutost Turske, podseća Slobodna Dalmacija.

Ministar spoljnih poslova Švedske Tobias Bilstrom rekao je za švedski radio u subotu da će se nova vlada njegove zemlje distancirati od sirijske kurdske milicije YPG u sklopu nastojanja da dobiju tursku dozvolu za ulazak u Severnoatlantski odbrambeni savez.

Turska smatra YPG produženom rukom PKK-a, stranke koja je 1984. počela pobunu protiv turske države i koju Ankara, ali i Evropska unija i SAD smatraju terorističkom grupom.

Švedska je zajedno sa SAD-om i drugim članicama NATO-a podržala YPG u borbi protiv džihadističke grupe Islamska država u Siriji i Iraku.

Turska je najavila da će blokirati švedsku kandidaturu ako ta zemlja ne prekine podršku YPG-u. Kandidaturu Švedske prihvatilo je 28 od 30 članica NATO-a. Švedska i Finska izrazile su ove sedmice uverenje da će i Mađarska podržati njihov prijem.

U kolumni za švedski list Aftonbladet u ponedeljak, Erdoganov predstavnik za komunikaciju s medijima Fahretin Altun napisao je da se Kristersonova poseta Turskoj smatra „istorijskom prilikom“ za švedsku kandidaturu u NATO.

„Oprezno smo optimistični da će švedska vlada preduzeti konkretne korake u uklanjanju zabrinutosti zbog terorizma“, napisao je Altun.

B92.net

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.