OPTUŽENIMA ZA UBISTVO OLIVERA IVANOVIĆA UKINUT KUĆNI PRITVOR: Jednom nedeljno da se jave u stanicu policije! Kamere radile na Badnje jutro!

12:55

04.11.2022

Podeli vest:

Foto: Printscreen/FB/RTV Kim

Suđenje optuženima za ubistvo Olivera Ivanovića nastavljeno je danas u Osnovnom sudu u Prištini, a kako je odlučeno, optuženi Marko Rošić, Nedeljko Spasojević i Rade Basara od danas više nisu u kućnom pritvoru, prenosi Radio Kim.

Mera kućnog pritvora biće zamenjena javljanjem policiji jednom nedeljno, saopštio je sudija Valjon Kurtaj.

To je dobra vest, rekao je advokat Marka Rošića, Mahmut Haljimi za Radio Kim i dodao da je ovo srećan dan za njegovog klijenta.

kreće iako smo uvek smatrali da nije postojao nijedan razlog ni da bude u pritvoru, ni u kućnom pritvoru ali ipak sud je sud. Bolje nekad nego nikad“, kazao je advokat Marka Rošića.

Ipak, optuženi u ovom slučaju će morati da se javljaju u Policiji.

 

„Jednom nedeljno treba da se jave u stanici Policije u mestu njihovog boravka, znači u Mitrovici i to im je to. Oni koliko su vremena u kućnom pritvoru nijednom se nije postavilo razlog oko bekstva ili izbegavanja poziva Suda i Tužilaštva, uvek su se odazivali, uvek su bili u svojim stanovima, svojim kućama i to je to. Oni su dokazali svojim ponašanjem da ni tada kada je određen pritvor nisu postojali takvi razlozi, ni takva bojazan da će se oni udaljiti jer nemaju interesa. Oni su bili zainteresovani da se ovo što pre završi i da se što pre okonča“, kazao je Haljimi za RTV Kim.

Rošić, Nedeljković i Basara nisu želeli RTV Kim da daju komentar povodom ukidanja pritvora. Sud su napustili u pratnji policije.

Svedok uglavnom o radu kamera

Današnji svedok na suđenju je bio Stanko Adžić iz Kosovske Mitrovice koji je najviše govorio o radu video nadzora u kancelariji Ivanovićeve stranke.

Svedok, inače kum ubijenog, rekao je da je bio u bliskim odnosima sa Ivanovićem i da se sa njim često viđao. Adžić je kazao da je kod Olivera često odlazio u kancelariju i da je bio na listi njegove inicijative za odbornika na lokalnim izborima. Kazao je da je pokojni Oliver Ivanović uvek kontrolisao rad kamera i da se nikada nije žalio da kamere ne rade.

„S bzirom da smo dobro poznavali mislim da ne bi dozvolio da kamere ne rade ni sat vremena“.

Kazao je da je ubijeni političar svakodnevno proveravao da li kamere rade.

„Poslednji put sam bio u kancelariji 6. januara, doneo sam Badnjak ispred kancelarije. Koliko se sećam radile su kamere jer je gorela lampica na njima. A Oliver mi je poslao poruku da sam poranio sa Badnjakom. To je bilo na Badnji dan, ujutru oko 5, pola 6“, kazao je svedok.

Ova izjava je u suprotnosti onoga što je Specijalno tužilaštvo reklo po pitanju rada kamera. Naime, u optužnici se navodi da kamere nisu radile od 4. januara do dana ubistva.

„Smatramo da je njegovo svedočenje je bilo neophodno kako bi se razjasnile neke jako bitne stvari u ovom postupku i to pre svega da li su kamere radile u periodu kada je Oliver ubijen, jer je u optužnici kako je navedeno od strane Specijalnog Tužilaštva, kamere su isključene 4. januara i nisu radile sve do par minuta nakon što se desilo ubistvo. Prema izjavi svedoka koji je danas saslušan, kamere su radile 6. januara ujutru kada je došao da ostavi Badnjak u kancelariji Olivera koji je bio njegov kum. Dakle, ovde imamo neslaganje između izjave svedoka i veštačenja koje je dalo Tužilaštvo u toku istrage u ovom postupku. Mi smo više puta napominjali da je istraga loše odrađena, međutim, sve ovo baca jedno novo svetlo i dovodi do jednog sasvim drugačijeg zaključka koje je dalo Tužilaštvo u toku postupka“, kazala je advokatica Jovana Filipović.

Svedok je naveo i da nema saznanja da je Silvana Arsović nadgledala kamere i sigurnosne snimke i da je njeno znanje, što se tiče rada na kompjuterima, minimalno.

Na pitanje da li je Silvanu Arsović viđao sa osumnjičenima za pomaganje u ubistvu Ivanovića ili znao da su u kontaktu, svedok je rekao: „Nisam“.

Optužena Silvana Arsović pitala je svedoka da li bi da je znao da je ona član kriminalne grupe, da li bi upozorio kuma, svedok je rekao: „Naravno“.

„On (svedok) je dao jedan iskaz koji je u potpunosti isti kao i iskazi drugih svedoka jer su svi ostali svedoci koji su saslušani u ovom postupku izjavili upravo to da Silvana nema bilo kakve veze sa licima koja se spominju u ovoj optužnici“, rekla je advokatica Filipović.

Na pitanja tužioca o saznanjima o radu nadzornih kamera nakon ubistva Ivanovića, svedok je kazao da je bio prisutan u kancelariji kada je službeno lice skinulo hard disk na kojem su se nalazili snimci sa video nadzora.

“ U trenutki kada sam stigao u kancelariju, da li policajac ili službeno lice,  već je skinulo hard disk (snimci kamera) iz prostorija i to sam naveo u izjavi. Nakon ubistva svetla na kamerama su bila ugašena, službenik je to skinuo“, kazao je Adžić.

Tokom ispitivanja sudije Valjona Kurtaja, svedok je kazao da je hard disk sa snimcima nadzornih kamera bio u posebnoj prostoriji čija su vrata bila zatvorena ali ne i zaključana.

Saznanja o ubistvu Ivanovića

Današnji svedok je odgovarajući o saznanjima o ubistvu Ivanovića ispričao i kako je saznao za tragični događaj.

„Obavesto me je otac. Čuo je sa televizije. Rekao mi je da je pucano na njega i da je u bolnici. Zatim smo otišli tamo“.

Na pitanja da li bi pomogao u rešavanju ovog slučaja, svedok je rekao: „Svakako kada bih imao nekih saznanja koji bi pomogli u ovom slučaju ja bih o tome kazao“.

Ispričao je i da je optužena Silvana Arsović bila uz Ivanovića od početka njgovog bavljenja politikom, te da su imali blizak prijateljski odnos i da je on u nju imao veliko piverenje.

Kazao je da i sam ima prijateljske odnose sa optuženom.

Ispričao je da je Oliver izbegavao da priča o dnevno političkim temama, da je govorio o opštoj bezbednosti, ali ne i o ličnoj bezednosti. Nije sa njim govorio ni i o „sumnjivim licima“.

Inače, u nastavku suđenja bilo je predviđeno ispitivanje dva svedoka. Međutim, drugi svedok M.N. nije došao i kako je objasnio sudija Valjon Kurtaj, o se ne nalazi na Kosovu.

Međutim, advokatica Jovana Filipović je kazala da svedok vikendom dolazi u Mitrovicu, a da je radno angažovan u Srbiji.

Sudija je kazao da su na listi svedoka i Rada Trajkobić i Milena Popović. Kurtaj je kazao da Milena Popović uprkos obećanjima da će doći svaki put kada bi joj poslali poziv iz suda, ona se još uvek nije odazvala. Rekao je da će potražiti međunarodnu pravnu pomoć.

Današnjem suđenju nije prisustvovao niko od članova porodice Ivanović ali ni advokat. Sud je, kako je objasnio Kurtaj, tražio i da se odredi zastupnik oštećene strane međutim, porodica još  nije angažovala advokata posle ubistva Milana Bigovića.

Na prethodnom suđenju 18. oktobra jedan od zaštićenih svedoka B3 je odustao od svedočenja iz, kako je rekao, bezbednosnih razloga jer je njegov identitet otkriven.

Prethodno su od svedočenja odustala još dva zaštićena svedoka.

U međuvremenu je nalogu Specijalnog tužilaštva uhapšen Milan Mihajlović iz Leposavića, osumnjičen za pomaganje u ubistvu Ivanovića. Po pisanju medija Mihajlović je povezan sa kriminalnom grupom koju predvodi Zvonko Veselinović koji je sa Milanom Radoičićem takođe među osumnjičenima u ovom postupku.

Naredno ročište zakazano je 29. novembra u 13.00 časova..

Tekst i foto: Radio Kim

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.