DOLAZI ZIMA DUGA I HLADNA: Ne čekajte poslednji čas! Na dolazak odžačara ove godine prave se liste čekanjaiko dana

12:26

31.10.2022

Podeli vest:

Foto: Dragana KOžan

 

Već decenijama su meseci u godini kada su dimničari najviše uposleni septembar i oktobar. Tada obično svi razmišljaju o tome kako da se ugreju tokom predstojeće zime. A ako za grejanje koristite šporet ili peć, ništa nije važnije nego proveriti u kakvom je stanju ostao dimnjak od prošle godine.
Međutim, neizvesnost oko gasa i struje dovela je do toga da mnoga domaćinstva ove godine potraže alternativni način grejanja. Mnogi se okreću upravo grejanju na drva i ugalj, zbog čega je potražnja za uslugama odžačara svuda skočila i do 40 odsto. U pojedinim gradovima usluge odžačara su toliko tražene da se formiraju čak i liste čekanja.

Grejna sezona traje oko 150 dana, pa su natoložena čađ i smola tada prepreka da se dom utopli. Neki dimničari tvrde da je preporučljivo čistiti dimovod dva puta tokom godine.
Obavezno temeljno čišćenje dimnih kanala vrši se najpre na kraju grejne sezone, odnosno tokom leta. Tada se izvlači sva garež s najniže tačke odžaka (vratanca dimnjaka) i time se grejno telo priprema za sledeću zimu. Tokom same sredine sezone grejanja odžačari se ponovo late posla radi sprečavanja zagađenosti atmosfere.

Sve su traženiji

Međutim, i pored upozorenja da se odžaci i dimovodi prekontrolišu tokom leta, mnogi su tu obavezu ostavili za poslednji trenutak. Zato se danas na dolazak odžačara u pojedinim slučajevima mora sačekati i po nekoliko dana. Čim zahladni, poraste broj poziva, a zbog onih koji se usled neizvesne grejne sezone okreću pećima i šporetima, broj poziva dimničarima u nekim gradovima ozbiljno je porastao.
– Dimnjak treba čistiti svake godine pred početak grejne sezone, jer u suprotnom može doći do začepljenja. Tada nastaju pravi problemi, a neretko i požari. Dim u kući se stvara kada odžak nije očišćen i kada sagorevanje nije dobro. U slučaju prohodnosti dimnjaka, kad se odstrani garež, čak bi i vazduh bio čistiji, jer tada gar ne bi odlazila u spoljašnju sredinu. Inače se svake godine dese sigurno po dva-tri požara kada se dimnjak zapuši – rekao je svojevremeno za „Pančevac” dimničar Nebojša Nisić.

Ne čekajte poslednji čas

Mnogi građani čekaju poslednji čas i odžačara zovu tek kad im se dimnjak začepi. To može biti nezgodno i za njih same, jer tada nekoliko dana moraju biti bez grejanja dok se odžak ohladi, a potom i očisti. To je još jedan razlog zašto je potrebno intervenciju dimničara zahtevati na vreme, to jest preventivno.
Cene usluga čišćenja dimovodnih sistema mahom su simbolične. Prema gradskim propisima koji definišu uslove pod kojima odžačar može da radi, na krovovima zgrada mora da postoji platforma za čišćenje dimnjaka sa ogradom. Kada nje nema, dimničar se penje na sam krov. Treba biti vrlo vešt i uložiti ozbiljan fizički napor, kako biste obmotali i izvukli sajlu s kuglom (đule) da bi se s najniže tačke pokupila sva obrušena garež. Zato posao dimničara nije nimalo lak, pa se ovaj zanat uglavnom zaobilazi.
Ali u priči o odžačarima nije moguće izbeći narodna verovanja koja postoje koliko i ovaj zanat. Svi pričaju o sreći koju oni donose. Veruje se da, ako želite da „magija” deluje, iz četke treba da čupnete koju dlaku. Četke su sada, međutim, čelične… U prošlosti su ljudi voleli da sretnu odžačara, jer je i to bio dobar znak, pod uslovom da u tom trenutku protrljate dugme. I danas bi to možda bio slučaj da se oni i dalje voze biciklom ili idu peške, umesto što koriste automobile, u kojima ih je teško prepoznati.

 

Zašto se veruje da dimničari donose sreću?

Verovanje da odžačari donose sreću datira još od davnina, ali postoji nekoliko verzija kako je došlo do toga. Jedna priča govori da je sve počelo još 1529. godine, pri opsadi Beča od strane Osmanlija. Dok je obavljao svoj posao, jedan odžačar je video turske trupe kako se približavaju Beču i obavestio nadležne o tome. Bečlije su tako uspele da organizuju odbranu grada, a odžačare su počeli da smatraju za ljude koje donose sreću.
Druga priča ima manje dramatičnu, ali opet nezanemarljivu pozadinu. Jedna grofica je pripremala veliku proslavu i bal i sve je bilo potpuno spremno da zabava počne. Ipak, iznenada je iz kamina počeo da izlazi crni dim, preteći da ispuni ceo dvor. U tom trenutku su dvojica očadžara, vraćajući se svojim kućama, prolazili pored dvora i pritekli grofici u pomoć. Očistili su dimnjak i na taj način sprečili da proslava propadne. Grofica je tada proširila vest da odžačari donose sreću.
Treća verzija je donekle slična drugoj, ali zapravo ima i najbolji temelj, jer se zasniva na mešavini logike i verovanja. Kada je dimnjak zapušen, a dom ispunjen dimom, znači da dom „ne diše” dobro, da se nagomilava negativna energija i da jačina domaćinstva slabi. Onda je sasvim logično da, kada odžačari dopuste kući da „diše”, dolazi do preporoda, sve loše se izbacuje i životna sila ponovo jača.

Tekst i foto: Dragana Kožan

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.