KRISTOFER HIL O KURTIJEVOJ ODLUCI: Više puta smo tražili odlaganje roka za preregistraciju vozila! ZABRINUTI SMO I RAZOČARANI 

11:09

27.10.2022

Podeli vest:

printscreen/RTS

Kristofer Hil, američki ambasador u Srbiji, rekao je da je razočaran i zabrinut zbog odluke prištinskog premijera Aljbina Kurtija da uprkos pozivima SAD, EU i Kvinte, ne produži rok za preregistraciju vozila sa srpskim tablicama.

Kurti je, podsetimo, izjavio da preregistracija u registarske tablice sa oznakom RSK (Republika Kosovo) počinje 1. novembra i da odlaganja više neće biti iako su SAD i EU pozvale prištinske vlasti da taj proces odlože za 10 meseci.

Tim povodom reagovao je i američki ambasaodr u Srbiji, koji je u izjavi za „Blic“ naglasio da su SAD više puta tražile produženje roka.

– Vlada Sjedinjenih Američkih Država je, zajedno sa svojim međunarodnim partnerima, u više navrata tražila od Vlade Kosova da produži period implementacije preregistracije vozila. Razočarani smo i zabrinuti zbog odbijanja Vlade Kosova da prihvati zahteve i savete svojih najbližih međunarodnih partnera po ovom pitanju – rekao je Hil za Blic.

On je dodao i da pozdravlja nastavak dijaloga Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Brisela.

– Pozivamo Kosovo i Srbiju da nastave da učestvuju u dijalogu kojim posreduje EU – dodao je Hil.

Prethodno je isto reagovao i Gabrijel Eskobar, specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan, koji je takođe pozvao prištinske vlasti da produže rok.

On je ponovio da SAD u potpunosti podržavaju francusko-nemačku inicijativu za dijalog Beograda i Prištine, rekavši da očekuje trenutak kada bi javnost sa njom mogla biti zvanično upoznata.

– To je inicijativa za koju se zalaže Evropska unija. Mi je podržavamo, kao i bilo kakvu aktivnost u dijalogu kojim posreduje Evropska unija. To je važno za regionalnu i evropsku stabilnost u vreme kada se suočavamo s krizama u Ukrajini i drugim delovima Evrope – rekao je Eskobar.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je danas sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost uoči koje se sastao i sa predstavnicima Srba sa KiM na njihov zahtev.

Vučiću je, kaže, jasno rečeno da „ukoliko KBS, specijalne jedinice policije, ili bilo ko drugi, krene da oduzima našu imovinu, a to su i tablice i vozila, iskoristićemo sva sredstva i mirnim putem pružiti otpor“.

Blic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.