NOVA VLADA I ZVANIČNO IZGLASANA Premijerka i ministri položili zakletvu u Skupštini Republike Srbije

07:50

27.10.2022

Podeli vest:

Foto: printscreen/yt: RTS

Skupština Srbije danas je na posebnoj sednici razmatrala izbor nove Vlade. Nakon glasanja, usledilo je polaganje zakletve predsednika i članova Vlade.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministri položili su zakletvu u Skupštini Srbije nešto posle 19.30 sati, a time je počeo i zvanično da im teče mandat.

Na sednici na kojoj su novi članovi Vlade položili zakletvu intonirana je himna „Bože pravde“, a sednici je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

 

Tekst zakletve

Tekst zakletve koju su ministri položili glasi: „Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije“.

 

Glasanje „za“ i „protiv“

– Za predlog je glasalo 157 narodnih poslanika, a protiv predloga je glasalo 68 narodnih poslanika, uzdržanih nije bilo i onih koji nisu želeli da glasaju nije bilo. Odsutno je 25 narodnih poslanika. Narodna skupština je usvojila program Vlade i članove – rekao je ranije Orlić.

Predsedavajući Skupštine Vladimir Orlić odredio je pauzu u trajanju od 20 minuta kako bi se članovi Vlade pripremili za polaganje zakletve.

 

Okončana rasprava

Rasprava o predlogu nove Vlade u Skupštini je okončana, nakon čega je usledilo glasanje. Većinom glasova poslanika odlučeno je da se o izboru Vlade poslanici izjašnjavaju javno – prozivkom.

– Glasanju ćemo pristupiti odmah u 18.30 časova. U sali je pristuno 208 narodnih poslanika, dakle većina narodnih poslanika tako da glasanje može da počne. Predlažem da Narodna skupština glasa javno prozivkom narodnih poslanika – rekao je predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić.

Odlučeno je da se glasa javno prozivkom narodnih poslanika.

 

Foto: printscreen/yt: RTS

 

Treći mandat Ane Brnabić

Ani Brnabić ovo će biti treći mandat kao predsednici Vlade.

Vlada ima 25 ministarstava i tri ministra bez portfelja, a to su: Ministarstvo finansija, Ministarstvo privrede, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvo zaštite životne sredine, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvo rudarstva i energetike, Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine, Ministarstvo pravde, Mnistarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

U novoj vladi su i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo spoljnih poslova, Ministarstvo za evropske integracije, Ministarstvo prosvete, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju.

Postoji i Ministarstvo sporta, Ministarstvo kulture, Ministarstvo za brigu o selu, Ministarstvo nauke tehnološkog razvoja i inovacija, Ministarstvo turizma i omladine, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija i Ministarstvo za javna ulaganja.

 

Brnabić: „Moramo imati prosrpsku vladu“

Kako je navela premijerka Ana Brnabić, u ovako teškim vremenima Srbija mora da ima samo i isključivo prosrpsku vladu koja će raditi samo u interesu građana Srbije.

– Moramo da imamo vladu u kojoj neće biti disonantnih tonova, već će svi ministri raditi kao deo tima koji će dati sve od sebe ne da preživimo, već da nastavimo naš rast i razvoj – kazala je.

Kada je reč o kontinuitetu, Brnabić ističe da je potreban zbog rasta koji se beleži od 2013. godine.

 

Ekonomska kriza i napedak

Ističe da je ova vlast duplirala sve i poručuje da je kontinuitet potreban i u čuvanju Srbije koja samostalno odlučuje o svojim pitanjima.

– Potreban nam je kontinuitet za nezavisnost o svim pitanjima unutrašnje i spoljne poslove, koja brani svoje stavove u skladu sa interesima svojih građana i međunarodnim pravom. Mi moramo da nađemo način i prostor da ispunimo glavno obećanje koje smo dali u predizbornoj kampanji, da do 2026. godine prosečna plata bude 1.000 evra, a penzija 500 evra i ovaj tim će se boriti za to svakog trenutka, svakog dana – kazala je mandatarka.

 

(Blic)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.