JESENJA AKCIJA UKLANJANJA KABASTOG OTPADA: Građani i JKP Higijena zajedničkim trudom do čistijeg grada

12:00

25.10.2022

Podeli vest:

Foto: Privatna arhiva

Javno komunalno preduzeće „Higijena” u oktobru organizuje akciju sakupljanja i odnošenja kabastog otpada u Pančevu i naseljenim mestima Starčevo i Dolovo. Na terenu su zaposleni u radnim jedinicama „Čistači” i „Odnošenje otpada”, a biće u gradskim naseljima svakog radnog dana do 28. oktobra, od 7 do 15 sati.
U tom periodu građani se za sve informacije u vezi sa ovom akcijom mogu obratiti nadležnima na telefone 013/327-000 i 310-203. Raspored je moguće pogledati i na sajtu i „Fejsbuk” stranici preduzeća. O toku akcije razgovarali smo s Mišom Markovićem, direktorom JKP-a „Higijena”.

„Zelena ostrva” dobro rešenje

Akcija sakupljanja i odnošenja kabastog otpada sprovodi se u Pančevu dvaput godišnje – u proleće i na jesen – duže od dve decenije, a cilj je da kabasti otpad ne završi pored kontejnera, kao i da se spreči stvaranje divljih deponija.
– Akcija „Oktobar – mesec čistoće” teče po planu i nije bilo problema jer je dobro isplanirana i organizovana. Svakodnevno je četiri do pet ekipa s mehanizacijom na terenu i sakupi se i odnese na deponiju od 40 do 60 kubnih metara otpada. Najviše je starog nameštaja, a na Novoseljanskom i Bavaništanskom putu baštenskog otpada i granja. Molimo sve građane da se do kraja akcije pridržavaju utvrđenog rasporeda za iznošenje kabastog otpada i tako olakšaju da akcija bude uspešno sprovedena. Da napomenemo da tokom „velikog jesenjeg spremanja grada” neće trpeti redovni poslovi. Takođe, molimo naše sugrađane da, kada adaptiraju postojeće ili grade nove objekte, sav svoj građevinski otpad, šut i zemlju odnesu na staru deponiju u Ulici Dimitrija Tucovića 135, što se može učiniti svaki dan – priča Marković.
Uprkos apelima da se kabasti otpad ne baca u kontejnere ili pored njih, slika na gradskim ulicama, nažalost, govori da se mnogi građani oglušuju o molbe „Higijene”. Divlje deponije nastaju baš na mestima gde su postavljeni kontejneri i čine višestruku štetu. Prvo, za njihovo uklanjanje je potrebno angažovati dodatni broj radnika i radnih mašina. Drugo, bačeni šut oštećuje kontejnere, pa tako dolazi do toga da svaki četvrti kontejner na kraju godine mora biti otpisan.
Direktor „Higijene” dodaje:
– Pojedini sugrađani i firme ovakvim ponašanjem stvaraju ružnu sliku u gradu i obezvređuju trud i zalaganje radnika ovog komunalnog preduzeća, koji pored obavljanja redovnih poslova na prikupljanju i odvoženju komunalnog otpada stižu da s brojnih lokacija i više puta nedeljno uklone na desetine tona šuta i kabastog otpada. „Higijena” godinama pokušava da reši ovaj problem uz podršku i asistenciju komunalne inspekcije i milicije, i u tome ima manje ili više uspeha. Istini za volju, često teret rešavanja ovog nimalo naivnog problema, koji iziskuje povećano angažovanje kako zaposlenih, tako i radnih mašina, ostaje samo na ovom komunalnom preduzeću.
Na našu konstataciju da se građani često žale da nema dovoljno kontejnera u gradskim naseljima, Mišo Marković navodi:
– Sagledavanjem stanja na terenu ponudiće se i konkretna rešenja za uređenje stajališta za kontejnere, njihovo izmeštanje ili otvaranje novih, kao i potreban broj i tip kontejnera za nabavku. Trenutno je u toku izgradnja novih i uređenje starih stajališta i zamena oštećenih kontejnera. Takozvana zelena ostrva i stajališta za kontejnere pokazala su se u praksi kao dobro rešenje za javnu higijenu. Iz tog razloga ćemo i ubuduće ići u smeru, s možda modifikovanim dimenzijama, da uredimo sva sabirna mesta za komunalni otpad u gradu i da tamo gde je potrebno postavimo još kontejnera za komunalni otpad i za reciklabilne materijale.

Izgori svaki peti kontejner

Zimi nastaju problemi s bacanjem vrućeg pepela i žara iz kućnih ložišta u kontejnere…
– S početkom grejne sezone, nažalost, počinju i standardni, višegodišnji problemi zbog uništavanja kontejnera, jer pojedini nesavesni građani bacaju vreo pepeo i žar u posude za komunalni otpad. Pojedini žitelji Mise, Strelišta, Tesle i ostalih naselja gde je individualno stanovanje zastupljenije bacaju vreo pepeo u kontejnere i tako prouzrokuju požare i oštećenja posuda za komunalni otpad. Služba za gašenje požara „Higijene” u zimskim danima je u stanju pripravnosti, tako da odmah po prijavi gorenja posuda za komunalni otpad uspeva brzo da reaguje. Nažalost, u velikom broju slučajeva radnici na licu mesta zateknu samo gomilu istopljene plastike. Delimično oštećeni metalni kontejneri se krpe i tako im se produžava vek trajanja. I pored svih apela da se vreo pepeo nikako ne baca u kontejnere, već da se ostavi pored njih u džakovima ili nekim drugim posudama kako bi ga radnici našeg javnog preduzeća odneli specijalnim vozilima, svake zime imamo istu sliku: poražava statistika da tokom jedne grejne sezone izgori svaki peti kontejner – objašnjava Marković.
Za nabavku novih kontejnera JKP „Higijena” i Grad svake godine izdvajaju milionske iznose. Plastični kontejner na tržištu košta oko 30.000, a metalni oko 60.000 dinara. U pojedinim slučajevima brzom reakcijom zaposlenih sprečeni su mogući požari na samim kamionima auto-smećarima, koji koštaju oko 25 miliona dinara.
– Još jednom apelujemo na građane da budu odgovorni, da nam pomognu da održimo komunalnu higijenu grada, jer samo takvim ponašanjem možemo sprečiti uništavanje kontejnera. Grad i naše ulice biće čistiji uz pomoć građana. Potrebno je samo da se naši sugrađani pridržavaju načina na koji treba da tretiraju komunalni otpad, definisanog gradskom odlukom o održavanju čistoće i odnošenju otpada. To znači da građani koji žive u objektima za kolektivno stanovanje, u zgradama, koriste kontejnere, a sugrađani koji žive u individualnim domaćinstvima da komunalni otpad odlažu u svoje kante i iznose ga prema važećem rasporedu odnošenja – apelovao je direktor „Higijene”.
Zaključak je jednostavan: ako svi učine ono što je do njih, grad i naseljena mesta mogu biti i biće čistiji.

Pančevac/S.Trajković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.