SRBIJA JE FABRIKA MLADIH FUDBALERA: Partizan, Zvezda i Vojvodina među najboljim školama fudbala u Evropi!

12:42

24.10.2022

Podeli vest:

Printscreen/yt

Visoko se kotiramo.

Međunarodna fudbalska opservatorija (CIES) objavila je listu najboljih akademija u Evropi, a među prvih 15 nalaze se čak tri srpska kluba.

Odavno Srbija važi za postojbinu velikih svetskih fudbalskih talenata. Ali, uvek će se postavljati pitanje zbog čega se to ne naplati bolje, kada već mladi odlaze pošto-poto.

Uz to, uvek se i provlači pitanje (ne)uspeha naših mlađih selekcija i kako ih usmeriti ka tome. Ne sluti da će se događati neka tektoska promena u tom pogledu, ali svejedno, Srbija i dalje uživa visoko poverenje CIES fudbalske opservatorije kada je reč o renkingu naših klubova u pogledu stvaralaštva velikih talenata.

Konkretno, objavljena je lista od 31 kluba iz Evrope koji su „izbacili“ produkte u vidu igrača koji su u njemu proveli barem tri godine u periodu od svog 15. do 21. rođendana , a naša zemlja daje čak tri tima u 15 najboljih.

To su Partizan, koji se kotira na visokom šestom mestu sa indeksom 54 i sa 63 igrača koji su trenirana u korpusu istraživanja. Crvena zvezda je na osmom mestu sa 60 igrača i indeksom od 43.3. Interesantno, „večite“ deli Real Madrid.

Na 15. mestu nalazi se Vojvodina sa 50 fudbalera i indeksom od 42.6. Listu predvodi Ajaks koji ima 85 fudbalera, zatim slede Benfika, Dinamo Kijev, Dinamo Zagreb i Šahtjor iz Donjecka. Iza su ostali klubovi poput Bajerna, Liverpula, Arsenala, Mančester sitija, Intera, Rome, Atletiko Madrida, Porta… Takođe, Čukarički je među 100 najboljih. Ekipa sa Banovog brda je 90. po proizvodnji talenata.

Sportske.net

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.