USLIŠENI ZAHTEVI S LETOŠNJIH PROTESTA: Poljoprivrednicima dozvoljeno odlaganje otplate kredita

10:17

19.10.2022

Podeli vest:

Foto: Milan Šupica

 

Jedan od možda i najvažnijih zahteva poljoprivrednika – da im se dozvoli moratorijum na otplatu agrarnih kredita – verovatno će biti ispunjen. Podsetimo, tokom protesta u avgustu oni su tražili da im se ova olakšica odlaganja obaveza dozvoli zbog teške situacije, suše i visokih cena inputa. Zasad se pominje da će ovu mogućnost imati svi proizvođači upisani u registar poljoprivrednih gazdinstava koji otplaćuju pozajmice.
Ministarstvo poljoprivrede potvrdilo je 8. oktobra da se moratorijum neće sprovoditi po automatizmu, već će poljoprivrednici koji su zainteresovani za odlaganje obaveza podnositi zahteve pojedinačno. Rok za podnošenje zahteva trebalo bi da bude do aprila 2023, a period moratorijuma do 12 meseci.
Prema nezvaničnim informacijama, u Narodnoj banci Srbije (NBS) održan je sastanak na ovu temu, a konačnu saglasnost za to treba da dâ upravo NBS. Trebalo bi da centralna banka, kako se pominje, regulatornu odluku donese već narednog meseca, pa bi od tada moglo da počne i podnošenje zahteva. Istovremeno, ovih dana biće objavljen i poseban pravilnik o tome kako će biti isplaćeni obećani podsticaji proizvođačima suncokreta. Pominje se da će se subvencije davati po kilogramu predate uljarice na osnovu otkupnog lista, a ne prema registru proizvođača koji su prijavili proizvodnju.
Predsednik Udruženja poljoprivrednika „Stig” Nedeljko Savić potvrdio je ove informacije i rekao da će ratari zahteve za isplatu subvencija za suncokret prodat uljarama, u iznosu do najviše 7,8 dinara po kilogramu, moći da podnesu od 14. oktobra do 14. novembra.
– Kada smo protestovali, pre dva meseca, tražili smo od države da obezbedi minimalnu, garantovanu cenu suncokreta od 73 dinara po kilogramu. Pošto su uljare pristale da plate oko 65, trebalo je da država doplati još osam dinara, kako bi se dostigla tražena cena, ali ne znam kako su izračunali da treba da plate 7,8 dinara, tako da je minimalna cena 72,8. Mi smo je prihvatili – kazao je Savić.
Dodao je da ne plaćaju sve uljare suncokret po istoj ceni i da će proizvođači koji tu uljaricu prodaju po ceni višoj od 65 dinara dobiti manju subvenciju od države. Naglasio je da cena od 72,8 dinara proizvođačima omogućava da pokriju troškove proizvodnje i obnove setvu suncokreta.
Upitan zašto je sada usporen otkup suncokreta od poljoprivrednika koji su ga kasnije požnjeli, Savić je odgovorio da je verovatno problem u nedostatku novca kod uljara.
Fabrike ulja su prošle godine, prema njegovim rečima, suncokret otkupljivale za 60-61 dinar po kilogramu i ove godine verovatno nisu računale da moraju da plate više jer su porasli troškovi proizvodnje.

Pančevac7Foto: MIlan Šupica

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.