TAMAŠI ARON – 125 GODINA USPOMENA: Centralna svečanost u mestu Farkašlaka

09:53

18.10.2022

Podeli vest:

 

U rodnom selu Arona Tamašija, mestu Farkašlaka, u okviru dvodnevne manifestacije obeležen je 125. rođendan poznatog pisca. Na centralnoj svečanosti bili su prisutni i predstavnici Mađarskog kulturno-umetničkog društva „Tamaši Aron” iz Vojlovice.
Prema planiranom programu, bilo je predviđeno da se u subotu, 17. septembra, obiđu Tamašijeva spomen-mesta. Nasuprot tome, pošto su se kiša i sunce naizmenično menjali tokom dana, pozvani gosti su sa svojom domaćicom, Jolan Hadnađ, predsednicom lokalnog Kulturnog društva „Tamaši Aron”, kao predvodnicom, nakon polaganja venca na grob Arona Tamašija otišli do mesnog groblja, gde su položili cveće na grobove piščevih roditelja i sestara. Odatle ih je put odveo do stare školske zgrade, koja isto tako nosi ime Arona Tamašija, a u sadašnjosti služi kao crkvena zgrada – prostorija za održavanje veronauke.
Sledeći cilj je bila piščeva rodna kuća, koja je sada lokalni spomen-muzej, gde je Kinga Šipoš, sadašnji čuvar kuće, pričala o zgradi, o životu i radu Arona Tamašija, dok je pokazivala izložene predmete, slike, objavljene knjige i rukopise. Nakon toga je gostujuća ekipa krenula prema kući mlađe sestre pisca – velikana, Agneš, udate za Maćaša Fančalija. Ta kuća je sada već u vlasništvu mesnog Kulturnog društva „Tamaši Aron”. Zgradu su potpuno obnovili, a opremili su je starim nameštajem, odnosno predmetima iz tog perioda, koji potiču iz donacija.
Na placu kuće je 2015. godine izgrađen „kulturni ambar”, koji je postao nova kulturna institucija zajednice. U toj zgradi su u poslepodnevnim časovima održali promociju časopisa i knjiga u saradnji sa saradnicima izdavača Mađarske akademije umetnosti. U toku večeri publika je mogla da uživa u pozorišnoj predstavi „Hrabra duša” Arona Tamašija, u izvođenju ansambla „Pokolšar” iz Kovasne.


U nedelju, drugog dana svečanosti, nakon spomen-mise u rimokatoličkoj crkvi, u dvorištu piščeve rodne kuće održano je svečano prisećanje pod nazivom „Naš večni čuvar, Aron Tamaši”, na kome je pored predsednika opštine Lehela Kovača i predsednice Kulturnog društva „Tamaši Aron” Jolanke Hadnađ govorio i državni sekretar odgovoran za nacionalnu politiku Mađarske, Arpad Janoš Potapi. Tada su predate i nagrade „Tamaši Aron” i „Bdenje”.
Kasno po podne je ponovo bila promocija knjiga u „kulturnom ambaru”. Proslava je završena kamernom pozorišnom predstavom Ilke Kiljen i Kristine Ilke Riciju „Briljantan svet”, sa scenama odabranim iz dela Arona Tamašija.
Proslava provedena u društvu starih i novih poznanika okrepila je duh predstavnika Vojlovice. Ovaj susret je ujedno bio prilika da se dalje planiraju događaji povodom 125. godišnjice od rođenja Arona Tamašija. Očekuje se da će se do kraja novembra i u Vojlovici održati svečani program povodom godišnjice rođenja istaknutog književnika, kada će, pored članova udruženja iz Farkašlake, biti pozvani i gosti iz zemlje matice, kao i oni iz drugih krajeva naše zemlje.
Ilona Lečei

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.