spot_img
VESTISrbijaSTOPA NEZAPOSLENOSTI MANJA ZA 13 POSTO NEGO PROŠLE GODINE U OVO VREME:...

STOPA NEZAPOSLENOSTI MANJA ZA 13 POSTO NEGO PROŠLE GODINE U OVO VREME: Trenutno u Srbiji oko 427.000 nezaposlenih

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje evidentirano je oko 427.000 nezaposlenih, što je u odnosu na septembar, manje za 2,4%, a u poređenju s istim periodom prošle godine za 13%, izjavila je za Prvi program Radio Beograda direktorka Sektora NZS za podršku zapošljavanju Neda Milanović. Istakla je da je najmanje nezaposlenih među IT stučnjacima, medicinarima, i drugim zanimanjima koja su kurentna na tržištu.

Neda Milanović je u emisiji Magazin na Prvom precizirala je da je oko 35% osoba u evidenciji NZS sa završenom osnovnom školom ili bez nje, da oko 52% evidentiranih ima završeno srednje obrazovanje, a 13% više ili visoko.

Navodi da je prema polnoj strukturi, na evidenciji 56% žena i 44% muškaraca. Prema starosnoj strukturi, broj evidentiranih do 30 godina života je 20%, između 30 i 49 godina nezaposlenih je 42%, a 38% osoba koje traže posao starije je od 50 godina.

Objašnjava i da je među nezaposlenim osobama sa srednjim obrazovanjem najviše gimnazijalaca, odnosno lica sa ekonomskom, mašinskom i elektrostrukom, dok je, kada je o visokom obrazovanju reč, najviše ekonomista, pravnika, mašinskih inženjera.

Istovremeno, najmanje nezaposlenih je među IT stučnjacima, medicinarima i drugim zanimanjima koja su kurentna na tržištu.

Milanovićeva napominje da nezadovoljstvo nezaposlenih radom NSZ nije uvek opravdano, ono je često trenutno i rezultat je izazovne situacije sa kojom se pojedinac susreće.

– U NSZ aktivno radimo sa osobama koje često pripadaju „ranjivoj“ kategoriji, koje imaju osetljive životne situacije i teškoće u pronalaženju posla – ističe ona.

Napominje da oko 68% osoba evidentiranih u NSZ, traži posao duže od godinu dana, a preko 90% su lica koja su, iz različitih razloga, teže zapošljiva.

Ističe i da u NSZ svakom pojedincu pristupaju lično, da savetnici za zapošljavanje redovno obavljaju razgovore sa nazaposlenim osobama i zajedno sa njima traže rešenja i mere koje će rezultirati dobijanjem posla.

– Konkretna pomoć nazaposlenom, podrazumeva analizu njegovih ličnih karakteristika i na osnovu njih pronalaženje dostupnih ponuda posla. Postoji i dodatna podrška koja uključuje različite obuke za aktivaciju u NSZ, odnosno neke od aktivnih mera politike zapošljavanja koje će, uz finansijsku podršku, dovesti do zaposlenja – objašnjava Milanovićeva.

Nezaposleni na evidenciji NSZ u proseku pet godina

Dodaje da Nacionalna služba za zapošljavanje periodično radi i istraživanja o nivou kvaliteta sopstvenih usluga. Poslednje je, navodi, pokazalo da je zadovoljstvo klijenata i poslodavaca i tražilaca posla, radom NSZ solidno.

Prosečna dužina boravka na evidenciji NSZ je oko pet godina, a postoje i osobe koje dugo godina traže posao, napominje Milanovićeva.

Te osobe se uglavnom suočavaju sa više problema koji se ne odnose isključivo na zapošljavanje, već na lične i socijalne karakteristike, porodične probleme i druge razloge zbog kojih pojedinac ne može dugo da nađe posao.

Milanovićeva naglašava da je u 2021. godini, uz posredovanje NSZ, blizu 46.000 lica sa evidencije dobilo posao, a da je ukupno zaposleno oko 190.000, takođe s evidencije, a bez obzira na to da li je NSZ bila direktan posrednik.

Treći ciklus projekta „Moja prva plata“

Kada je o projektu „Moja prva plata“ reč, u tekućoj godini, započelo je sprovođenje trećeg ciklusa, završeno je prijavljivanje poslodavaca i u toku je prijavljivanje nezaposlenih.

Ukazuje da je taj program namenjen sticanju prvih radnih iskustava osoba starosti do 30 godina, odnosno kao pomoć privredi i poslodavcima da dođu do potrebnog kadra.

– Program se pokazao kao vrlo uspešan i sa odličnim efektom, posle prvog ciklusa posao je dobilo 45% lica. Nadamo se da će se nastaviti sa sprovođenjem programa, jer daje dobre rezultate – ocenjuje Milanovićeva.

To potvrđuje i podatak da veliki broj poslodavaca – 9.670, ove godine nudi 17.000 slobodnih radnih mesta.

Direktorka Sektora NSZ za podršku zapošljavanju naglašava da je novčana pomoć, na mesečnom nivou, u trećem ciklusu 25.000 dinara za osobe sa SSS i 30.000 sa VSS.

Poslodavac, u cilju motivacije, može da isplati dodatna novčana sredstva osobi koju je angažovao, ali u iznosu koji ne sme biti veći od onog koji isplaćuje NSZ.

Milanovićeva u emisiji Magazin na Prvom, napominje da se problem deficitarnih kadrova rešava kroz saradnju sa obrazovnim sistemom i dodatno obučavanje nezaposlenih, ali i konkretnim merama aktivne politike zapošljavanja koje uključuju obuku nezaposlenih osoba i kod poslodavaca.

U tom smislu, ona navodi i da je uvoz radne snage opcija koja se aktuelizuje jedino ukoliko se u Srbiji ne obezbedi kadar koji je potreban poslodavcu i da najviše inostranih radnika dolazi iz Kine, Turske, Rusije, Severne Makedonije i Albanije.

Blic.rs

POVEZANE VESTI

POSTAVI KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime

Zabranjeni su govor mržnje, vređanje na nacionalnoj, rasnoj ili rodnoj osnovi, vređanje ličnosti korisnika i osoba čija se imena pojavljuju na sadržajima portala, kao i upotreba vulgarnih reči. Svako korišćenje portala suprotno navedenom biće kažnjeno oduzimanjem prava korisnika na pristup portalu kome će pristup biti trajno ili privremeno uskraćen. Svako ugrožavanje lične i porodične bezbednosti korisnika portala, kao i lica čije se ime navodi u sadržaju portala, putem pretnji ili na bilo koji drugi način, nije dozvoljeno i svako takvo ponašanje može biti krivično gonjeno od strane nadležnih organa. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, predstavljanje u ime drugog pravnog ili fizičkog lica. Zabranjeno je pisati velikim slovima (Full Capslock).

Komentari i sadržaji koji se ne odnose na teme portala biće obrisani bez prethodne najave, a korisnicima koji pošalju takve komentare i sadržaje biće u više navrata onemogućen pristup portalu. Ukoliko korisnik smatra da je nepravedno kažnjen, ima pravo da kontaktira administratora.

POPULARNO

SRPKINJA U LOŽI S GEORGINOM: Ćerka Radomira Antića slavila pobedu Portugalije nad Švajcarskom u loži sa Ronaldovom devojkom

Ćerka Radomira Antića slavila je pobedu Portugalije nad Švajcarskom u loži sa Ronaldovom devojkom Georginom Rodrigez. Naime, u loži na Lusail stadionu bila je Ana...

PORODILA SE KOŠARKAŠICA NATAŠA KOVAČEVIĆ Nakon porođaja je podelila sliku i otkrila ime NASLEDNICE koje označava božansku mudrost

Srpska košarkašica Nataša Kovačević (28) porodila se u Beogradu i na svet donela zdravu devojčicu. Porođaj je obavljen u KBC "Dragiša Mišović", a nešto pre...

DIREKTOR JKP ZELENILO DANILO BJELICA: Bojenje stvarnosti koloritom cveća! Narodna bašta blista

Grad Pančevo je prethodnih godina veliko gradilište. U skladu s rekonstrukcijom brojnih gradskih ulica, skverova i centralnog gradskog trga, bilo je potrebno hortikulturno opremiti...

UROLOG DR MLADEN SELAK ZA PANČEVAC: Kad se jave simptomi, može biti kasno, zato su preventivni pregledi spas!

Timu najiskusnijih stručnjaka u Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika „Pančevac” pridružio se i dr Mladen Selak, specijalista urolog s Klinike za urologiju VMA. Preglede u...

DOĐITE U SREDU U VOJLOVICU I GLEDAJTE PRVI: Premijera plesne predstave “Tajna zlatne niti”

Premijera predstave Tajna zlatne niti, Alise Oravec, studentkinje II godine doktorskih studija Umetnička igra i performans Instituta za umetničku igru, biće izvedena u sredu,...