PROMENA KOJA NE IDE NA RUKU SRPSKIM KLUBOVIMA: Srbija ostaje bez direktnog mesta u Ligi Šampiona?

13:39

17.10.2022

Podeli vest:

Printscreen/yt

Pravilo se menja, u ovom trenutku najviše bi mogao da profitira zagrebački Dinamo.

Famozno 11. mesto na UEFA rang listi nacionalnih šampionata nedavno je postalo stvarnost za Srbiju, ali uskoro ta privilegija više neće doneti direktan plasman u Ligu šampiona.

Naime, Udruženje evropskih klubova (ECA) objavilo je da od sezone 2024-25 pozicija broj 11. na rang-listi UEFA više neće doneti direktnog predstavnika u Ligi šampiona.

Umesto toga, prednost ima klub sa najjačim koeficijentom u „stazi šampiona“ u kvalifikacijama za LŠ i to pod uslovom da osvajač LŠ izbori plasman u to takmičenje i kroz domaće prvenstvo.

Što se dešava praktično svake godine.

Ko bi mogao najviše da profitira?

Prema aktuelnom stanju, zagrebački Dinamo koji je i ove sezone ušao u grupnu fazu LŠ i tako stigao do koeficijenta 55,000, primera radi Crvena zvezda ima 41,000, dok je Partizan na 23,000 bodova.

Ono što i dalje ostaje kao pravilo jeste činjenica da će 11. šampionat Evrope i dalje imati pet predstavnika u evropskim takmičenjima, od koja će dva biti deo kvalifikacija za Ligu šampiona.

Pravila za sledeću sezonu ostaju nepromenjena, Srbija će imati predstavnika u grupnoj fazi Lige šampiona, drugoplasirani će kroz kvalifikacije pokušati da učini isto, videćemo kako će se snaći…

Sportske.net

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.