VLADIMIR ORLIĆ IZ VAŠINGTONA O SLUČAJU BRAĆE BITIĆI: Sve da bude u skladu sa zakonom

13:36

12.10.2022

Podeli vest:

printscreen/yt: Jutarnji Program TV Happy

Neka organi rade svoj posao i neka sve bude u skladu sa zakonom, izjavio je predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić povodom ubistva američkih državljana albanskog porekla 1999. godine, braće Bitići.

Orlić je rekao da niko ne treba da očekuje da će neko da bude nevin zbog toga što je možda negde politički svrstan, kao što ne sme da bude i automatski kriv, te dodao da zločini ne smeju da budu relativizovani nikako.

-Zločin je zločin prema kome god da se dogodi i ko god da ga počini- istakao je Orlić i dodao da tužilaštvo i sud treba tu da kažu šta misle i da svakako urade svoj posao.

-Razumem i zašto pitate političara za teme kao što su odnosi prema zločinima. Neretko se dešavalo da političari šalju poruke da neće da pokažu odgovornost prema zločinima- rekao je Orlić iznevši tvrdnje da se to dešavalo i na Kosovu kada su među žrtvama bili pripadnici srpske nacionalnosti.

Na pitanje da li smatra da je ubistvo braće Bitići zločin i da li taj slučaj treba da dobije svoj epilog, Orlić je ponovio da odgovor na to pitanje treba da daju pravosudni organi.

-Ako oni kažu “da“ – to je nesporno i onda tu više nema niko ništa da komentariše. Ako oni kažu drugačije – biće onako kako kažu-objasnio je Orlić.

Na pitanje kako tumači to što 23 godine pravosudni organi ne mogu da daju odgovor na to pitanje, Orlić je rekao da se, prema onome što zna, Tužilaštvo za ratne zločine bavi tim pitanjem.

-I koliko oni mogu, ili ne mogu da izvedu, odgovarajuće dokaze – pretpostavljam diktira i njihov posao- dodao je Orlić.

Na tvrdnju novinara da sudski postupak u slučaju paljenja ambasade SAD u Beogradu 2008. tokom protesta „Kosovo je Srbija“ ne odmiče i da li na taj treba da se ponaša odgovoran partner koji nastoji da gradi najbolje odnose sa jednom od najmoćnijih država sveta, Orlić je odgovorio:

-Kao političar mogu da vam kažem – neka se sve uradi po zakonu. I sudska presuda će biti ono što će svako moći da kaže da se smatra ispravnim ishodom.

Naveo je da se sud bavi tim pitanjem u skladu sa zakonskim procedurama, te dodao da ne vidi šta bi političari trebalo da komentarišu o postupku koji je u toku.

Na pitanje da li mu je kao političaru i građaninu Srbije prihvatljivo da ova dva sudska postupak toliko dugo traju, Orlić je odgovorio da niko, kao građanin ili političar, neće reci da postupci treba dugo da traju.

-Uvek ćemo svi biti za to da pravosuđe maksimalno efikasno obavlja svoj posao. Zašto nekada to traje jako dugo – različiti su tu faktori i problemi. Na neke smo pokušali da nađemo odgovarajući odgovor, odnosno, da stvari promenimo na pravi način- rekao je Orlić.

Na pitanje da li smatra da ova dva slučaja nepotrebno opterećuju odnose SAD i Srbije svih ovih godina, Orlić je rekao da bi sve ono što doprinosi da naši odnosi budu bolji uvek bilo isključivo dobrodošlo.

-Ne samo dva slučaja o kojima govorite – sve ono što opterećuje odnose, ukoliko bismo mogli da prevaziđemo, to bi bilo važno jer naša orijentacija jeste da razmišljamo o budućnosti i da zajednički napravimo neke dobre i važne stvari- istakao je Orlić.

On je u intervjuu za Glas Amerike govorio i o drugim temama, između ostalog o odnosu prema medijima, ljudskim pravima, demokratiji…

Na konstataciju novinara da brojne ugledne međunarodne, ali i domaći posmatraci i organizacije upozoravaju da se u Srbiji iz godine u godinu beleži nazadovanje u oblasti demokratije, ljudskih, građanskih i medijskih sloboda i prava i pitanje da li se može popraviti ta slika koja iz Srbije odlazi u svet, Orlić je rekao:

-Zapravo, moram da vam kažem da Srbija – ako pogledate različite relevantne izveštaje i rezultate monitoringa merenja međunarodnih organizacija nije država koja odstupa u pogledu tih kategorija koje ste naveli od referentnih država Evrope – članica Evropske unije.

Kao primer je naveo izveštaje koji se tiču indeksa sloboda koji godinama rade Frejzer institut, Kejto institut, Liberales, Fridrih Nojman fondacija koji, dodao je, godinama govore o tome da Srbija u poslednje vreme i godinama napreduje po ocenama kada je rec o ličnim i ekonomskim slobodama u odnosu na period od pre deset godina.

-To je, rekao bih, pokazatelj da neke dobre stvari radimo u tom pogledu. Ne znam da li ste primetili poslednji, ovogodišnji izveštaj Reportera bez granica. Srbija je za 14 pozicija unapredila svoje rangiranje za samo godinu dana-dodao je Orlić.

 

(happytv.rs)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.