FSB: Eksploziv za napad na Krimski most stigao je preko Bugarske kamufliran u rolnama građevinske folije BUGARSKA VLADA TO NEGIRA

07:32

12.10.2022

Podeli vest:

Foto: Printscreen/YT

MOSKVA – Teroristički napad na Krimski most organizovala je Glavna obaveštajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine i njen načelnik Kiril Budanov, a tokom dosadašnje istrage je uhapšeno osam osoba, saopštila je ruska Federalna služba bezbednosti (FSB), prenosi Interfaks.

FSB je saopštio da je privela petoricu državljana Rusije i tri državljana Ukrajine i Jermenije u okviru istrage terorističkog napada na Krimski most, a ukrajinska vojna obaveštajna služba je proglašena za organizatora terorističkog napada, prenosi Interfaks.

Uhapšeni su učestvovali u pripremi zločina, saopštila je danas ruska tajna služba. FSB je saopštio da je zajedno sa Istražnim komitetom utvrđeno da je „organizator terorističkog napada na Krimski most bila Glavna obaveštajna uprava ukrajinskog Ministarstva odbrane, njen načelnik Kiril Budanov, zaposleni i agenti”.

Kako je istragom utvrđeno, eksplozivna naprava je kamuflirana u rolnama građevinskom polietilenskom folijom na 22 palete ukupne težine 22.770 kg i početkom avgusta „poslata iz morske luke Odesa u bugarski grad Ruse po ugovoru br. 02/ 08/2022 između Translogistik LLC UA” (Kijev) i „Baltek kapital SA”.

Obaveštajna služba je istakla da se istraga o napadu nastavlja, a svi njegovi organizatori i saučesnici, „uključujući strane državljane, odgovaraće u skladu sa ruskim zakonom”, navodi Interfaks.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je 9.oktobra da je eksplozija na ključnom mostu koji povezuje Krim sa Rusijom bio teroristički akt, koji su isplanirale Ukrajinske specijalne službe.

 

U Bugarskoj tvrde da kamion koji je EKSPLODIRAO na Krimskom mostu nije bio kod njih
Kamion koji je eksplodirao na Krimskom mostu nikada nije bio na teritoriji Bugarske, saopštila je u utorak pres-služba vlade te zemlje nakon izvršene istrage.

– Utvrđeno je da kamion koji je eksplodirao na Krimskom mostu nikada nije bio na teritoriji Bugarske, koju je ruska strana navela kao polaznu tačku rute vozila. Bugarska vlada neće dozvoliti nikome da povezuje ime naše države sa terorističkim aktivnostima – navodi se u izveštaju.

(Pančevac/Objektiv)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.