NEMOJ ĆERO U SELO DA SE UDAJEŠ, DA TE KRAVA MLATI REPOM: Dragačevski neženja otkriva da devojke u širokom luku izbegavaju da se udaju na selo (FOTO)

13:14

11.10.2022

Podeli vest:

Foto: RINA

Pronaći svoju srodnu dušu i životnog partnera nije lako, ali čini se da je još teže onima koji su odlučili da ostanu živeti u ruralnom području. Samo u tri dragačevska sela ima oko 30 neženja. Milutin Veljović svoju sreću tražio je prvo u rodnom mestu, ali i u drugim selima, na gradske devojke čak nije ni bacao oko, ali sve je bilo uzalud.

“Nije bilo igranke ni veselja koje ja nisam obišao. Raspitivao sam se kod rođaka, išao svuda redom. Želeo sam u kući da imam ženu, prijatelja i saputnika, ali sve one kažu – mi na selo nećemo, imaš kravu i imanje. I tako nijedna nije htela da živi ovde u Goračićima”, rekao je za RINU ovaj drgačevski neženja.

Najviše neoženjinih momaka u selima je preko pedeset godina, a iskusne neženje tvrde da je devojkama uvek bio miliji gradski momak.

“Majke ovim našim seoskim devojkama od malena pričaju – nemoj ćero ovde da se udaješ, da te krava mlati repom. Savetuju ih da idu u grad, da rade bilo kakav težak posao i da u gradu nađu muža”, rekao je Milutn.

Foto: RINA

Međutim, ne spori Milutin da na selu mora da se radi, ali opet si sam svoj gazda i ne zavisiš od drugih ljidi, niti čekaš platu od prvog do prvog.

“Da se ne lažemo, žena mora da uđe u štalu. Mora da radi oko stoke i oko njive. Posla ima za sve, ali to se deli na dvoje, ja sam tu da pomognem i odmenim kad god mogu, jer u kući je bitna sloga”, izjavio je Milutin i dodaje da ga ja samački život naučio svim poslovima.

“Znam da kuvam, da mesim i ispečem hleb, napravim sir i kajmak. Moja žena samo bi bila tu da malo pomogne, nikako da sve sama radi”, priča ovaj domaćin kog bi svaka žena poželela.

Foto: RINA

Iako devojke u širokom luku izbegavaju da se udaju na selo i tu su se malo pravila promenila, a Milutin kaže da se u domćinstvima danas više pitaju snajke nego majke.

“Roditelji se ne mešaju, ako snajka sa svekrom i svekrvom ne može fino da se slaže odmah se razdavajaju, žive pod posebnim krovom i oni dolaze kao gosti na kafu, ništa više”, rekao je Milutin.

Pored neženja, u selima ima i dosta devojaka koje se nisu udale, pa izgleda da su se na uskim dragačevskim stazama ipak mnogi zaobišli.

Foto: RINA

RINA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.