spot_img
MagazinDOKTOR PERIŠIĆ OTKRIVA KAKO SE PRIPREMA ZDRAVA DŽIGERICA Mora da se ispira...

DOKTOR PERIŠIĆ OTKRIVA KAKO SE PRIPREMA ZDRAVA DŽIGERICA Mora da se ispira 20 minuta, a evo koliko puta nedeljno treba da se jede

 

Prema rečima doktora Perišića, ovu namirnicu je potrebno pripremati na pravilan način

Pojedini nutricionisti pileću džigericu nazivaju čak i otrovom zbog visokog sadržaj holesterola i masti, dok oni starijeg kova tvrde da je odlična za krvnu sliku i da je treba davati deci.

Šta je od toga istina, zašto treba da je jedemo, od čega zavisi da li nam šteti zdravlju ili ne, otkrio je gastroenterolog dr Vojislav Perišić u „Jutru“ na Prvoj.

– Ko ne želi da je jede, pretpostavljam da mu nije bilo dobro spremljena, da je izgubila gorčinu. U jetri se stvara žuč. Ako se dobro priprema, ako se ispira 20 minuta pre pripreme sa jabukovim sirćetom, onda će sve hemikalije koje daju gorak miris, da budu izvučene i biće kako treba – rekao je dr Perišić.

– Holesterol pravi naša jetra. Sve zavisi kako nam jetra radi. Što se toga tiče, pileća džigerica neće uticati na to, na povećanje holesterola. Tu nema govora. Potpuno je bezbedno davati je i deci. Nema vremena da se skupljaju toksična hemijska jedinjenja da bi ona kritično ugrozila zdravlje. Sav onaj višak onoga što ne valja, jetra izbacuje. Postoji jedan problem, kako je pripremamo i da ne bude gorka.

Kako kaže, gorčina znači da nije dobro pripremljena.

– Ako pileća džigerica nije tretirana sa jabukovim sirćetom, biće gorka kako god je vi pripremali. Pored gvožđa i toga što je odlična za anemiju, u njoj ima mnogo mangana. Moderni preparati za anemiju moraju da imaj mangan. Vrlo je značajan, u tome je prednost pileće džigerice. Druga stvar su juneća, ovčija i druge džigerice, njih ne treba koristiti – rekao je dr Perišić.

On dodaje da postoji akumulacija teških metala koji ne mogu da se izbace iz njih – juneće, ovčije, svinjske.

– Nikad ih ne treba koristiti. Meni često pripremaju jagnjeće sarmice sa mlevenim plućima, džigericom, mesom, biberom i alevom paprikom, mnogo su ukusne. Retko kad uzimam jer je mnogo štetno, ali je to najukusniji delikates -rekao je gastroenterolog.

Prema rečima doktora Perišića, džigericu možemo jesti dva puta nedeljno.

– Unećete dovoljno vitamina B 12 koji je značajan. Opasnosti nema. Čitao sam jednu studiju gde su svaki dan 140-oro dece davali po jednu dozu pileće džigerice. Potpuno su bila zdrava. Ona je dobra, jer ima integralne kompononete koje utiču na nervni sistem, kožu, jetru, mozak, a ima mnogo vitamina. Treba je jesti dva do tri puta nedeljno, i mi i deca – rekao je dr Perišić, ističući da je način pripreme važan:

– Malo se zagreje u kuvanoj vodi, pa se stavi pola sata u jabukovo sirće i onda ide na pripremu – žumance, malo brašna i malo začina. Poboljšanje ukusa hrane kod dece je veoma važno, znate kako to deluje na decu? Fantastično, stavite im vrlo malo tucane paprike. Insistiram na tome, vremena su prošla, ne može više kao što je bilo nekada. Ne koristite so, to opterećuje bubrege. Ovo može da ima iritaciju na želudac, ali ako ne preteramo, neće biti ni iritacije.

(TV Prva)

POVEZANE VESTI

POSTAVI KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime

Zabranjeni su govor mržnje, vređanje na nacionalnoj, rasnoj ili rodnoj osnovi, vređanje ličnosti korisnika i osoba čija se imena pojavljuju na sadržajima portala, kao i upotreba vulgarnih reči. Svako korišćenje portala suprotno navedenom biće kažnjeno oduzimanjem prava korisnika na pristup portalu kome će pristup biti trajno ili privremeno uskraćen. Svako ugrožavanje lične i porodične bezbednosti korisnika portala, kao i lica čije se ime navodi u sadržaju portala, putem pretnji ili na bilo koji drugi način, nije dozvoljeno i svako takvo ponašanje može biti krivično gonjeno od strane nadležnih organa. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, predstavljanje u ime drugog pravnog ili fizičkog lica. Zabranjeno je pisati velikim slovima (Full Capslock).

Komentari i sadržaji koji se ne odnose na teme portala biće obrisani bez prethodne najave, a korisnicima koji pošalju takve komentare i sadržaje biće u više navrata onemogućen pristup portalu. Ukoliko korisnik smatra da je nepravedno kažnjen, ima pravo da kontaktira administratora.

POPULARNO

ALEKSIĆ ODBIO DA ODGOVARA NA PITANJA PUNOMOĆNIKA OŠTEĆENIH: 4 meseca vodili su kampanju „osvetničkog tipa“

BEOGRAD - Reditelj i vlasnik dramskog studija "Stvar srca" Miroslav Mika Aleksić odbio je danas na ročištu da odgovara na pitanja punomoćnika oštećenih, a...

LEPO, ALI OPASNO I ZA VAS I ZA KUĆNOG LJUBIMCA: Ovo sobno cveće može izazvati trovanje

Svi obožavamo sobno cveće, koje pored topline zrači i pozitivnom energijom, daje nam kiseonik, a pojedine vrste mogu imati lekovite svrhe. Ipak, treba voditi...

DR VOJISLAV PERIŠIĆ OTKRIVA IDEALNU NAMIRNICU ZA DORUČAK: Ovas je najzdravija žitarica jer nema glutena i nema masnoća

Gastroenterolog dr Vojislav Perišić izdvojio je ovas kao najzdraviju žitaricu. "Ovas je najzdravija žitarica jer nema glutena i nema masnoća. Izaziva komforni osećaj sitosti u...

VERICA RAKOČEVIĆ ŠOKIRALA FOTOGRAFIJOM Objavila sliku sa tretmana i poručila: Nisam opterećena izgledom, već SNAGOM zbog godina!

Iako je u osmoj deceniji života, za kreatorku Vericu Rakočević mnogi kažu da je vreme stalo. Poznata je po vedrom duhu, a sada je i...

STIŽE NAM KOŠAVA! Na istoku i jugu Banata jak istočni i jugoistočni vetar! Spremite se, idemo i u minus

  Vreme u Srbiji danas promenljivo oblačno, a prema najavi meteorologa ove sedmice biće umereno hladno, a sredinom nedelje su moguće povremene padavine. - U utorak...