ČESTICE MOŠTIJU MUČENIKA JERUSALIMSKIH STIGLE U HRAM SVETOG JOVANA KRSTITELJA U JAGODINI Palma: Danas je veliki dan za Končarevo, za Jagodinu i za Srbiju

12:37

06.10.2022

Podeli vest:

Dragan Marković Palma

 

Hram Svetog Jovana Krstitelja u Končarevu kraj Jagodine od danas je bogatiji za jedinstvene čestice moštiju kakvih nema u hramovima u Srbiji, saopštio je Grad Jagodina.

Taj hram, čiji je ktitor Dragan Marković Palma sa porodicom, priredio je crkvenu svečanost povodom dolaska moštiju, a činodejstvovalo je sveštenstvo namesništva Beličkog iz Jagodine.

„Danas je veliki dan za Končarevo, za Jagodinu i za Srbiju. Stigle čestice moštiju mučenika Jerusalimskih, kamen sa Golgote kojim je gađan Isus Hrist. Sve je to dar Patrijaršije Jerusalimske, koji je našoj delegaciji u poseti Jerusalimu darivao lični sekretar Patrijarha Jerusalimskog Teofila Trećeg. Pored toga u Hram Svetog Jovana Krstitelja u Končarevu stigle su iz Grčke čestice moštiju Svetog Jovana Krstitelja, preteče Isusa Hrista i najznačajnijeg posle Gospoda Isusa Hrista“, rekao je Marković.

On je rekao da ne veruje da još neki hram u Srbiji ima mošti koje ima Hram Svetog Jovana Krstitelja u Končarevu, a jedinstven je i po tome što sada ima ukupno 14 moštiju.

„Sve ovo je plod poseta naših delegacija Egiptu, lzraelu i Grčkoj i zahvaljujći odličnim odnosima manastira Hilandar i Patrijaršije Jerusalimske, jer je deo naše delegacije bio i Poverenik manastira Hilandar za Srbiju Miloš Stojković, kao i sveštenici Srpske pravoslavne crkve namesništva Beličkog“, rekao je Marković.

Nakon postavljanja moštiju sveštenici su u Hramu Svetoog Jovana Krstitelja u Končarevu vršili pomazanje uljem koje je stiglo sa Hristovog groba u Jerusalimu, navedeno je u saopštenju.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.