BRNABIĆ O ODLUCI HRVATSKE DA ZABRANI UVOZ NAFTE SRBIJI PREKO JANAFA: To nema veze sa neuvedenim sankcijama Rusiji!

10:16

06.10.2022

Podeli vest:

printscreen/yt: Novo jutro

Premijerka Srbije Ana Brnabić istakla je danas da odluka Hrvatske da zabrani Srbiji uvoz nafte preko Janafa nema veze sa uvođenjem sankcija Rusiji i ocenila da je to politička odmazda Hrvatske i neprijateljski gest te zemlje prema Srbiji.

Brnabić je navela da je Srbija samo tražila da odgovaraju ubice dece, starica i da neko odgovara za te zločine posle 27 godina. Kako kaže, nije to morao da pokrene Beograd, čak bi Srbija bila srećnija da je to pokrenuo Zagreb ili BiH – zemlja na čijoj su se teritoriji ti zločini desili.

Na pitanje da li je ta odluka neki vid sankcija Srbiji, Brnabić ističe da jeste.

– Kako nije oblik sankcija, mi 50 odsto nafte koju koristimo dobijamo preko Janafa, a sada ćemo plaćati najmanje 20 odsto više. Nemamo drugi naftovod, nemamo alternativni naftovod, a Janaf je napravila Jugoslavija, Srbija i građani Srbije i to se sada koristi protiv nas. Ova odluka je sve promenila – kazala je premijerka.

Ukazuje i na to da zemlje EU koje imaju mnogo veći finansijsku pomoć Unije od Srbije su izuzete od te odluke, a da samo Srbija i to na inicijativu Hrvatske nije. Na pitanje da li je to u stvari ostvarenje eventualne pretnje ako vi ne uvedete sankcije Rusiji, mi ćemo vama, premijerka kaže da nije i dodaje da je čula razne pretnje.

– Ali, ovo nije to, čak bi i to bilo bolje nego ovo jer EU nije to htela. Gradili su formulu da se to ne desi, ali Hrvatska je insistirala. Ovo je otvoreno neprijateljski akt Hrvatske ka Srbiji – istakla je.

 

(Blic)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.