spot_img
ZdravljeVITAMINI U TABLETAMA I VITAMINSKE INFUZIJE: Evo kada se praktikuje

VITAMINI U TABLETAMA I VITAMINSKE INFUZIJE: Evo kada se praktikuje

 

Dnevne potrebe za vitaminima mogu drastično da variraju. Prosečne potrebe se definišu za zdravu osobu koja nije pušač, ne pije alkoholna pića, bavi se umerenom fizičkom aktivnošću, umno je aktivna i ne uzima nikakvu hroničnu terapiju.

Međutim, u svim slučajevima koji odstupaju od ovog opisa, potrebe za vitaminima mogu biti drugačije.

Ako se osoba uobičajeno hrani, a ima povećane potrebe za nekim vitaminima, tada je potrebno uzeti ili dodatke ishrani – vitamine ili oligoelemente u tabletama ili dati vitaminsku infuziju, piše Lepa i srećna.

Evo kada se to praktikuje:

u slučaju smanjenog unosa tečnosti, vitamina i minerala
zbog nedovoljnog unosa tečnosti i slabije ishrane usled bolesti, starosti, dehidriranosti ili iscrpljenosti
kao i u slučaju povećanih potreba
preveliki psihofizički napor
hronični umor
stres
povećana pospanost
učenje za ispite
konzumiranje većih količina alkoholnih pića ili cigareta
bavljenje sportom ili drugi fizički naporom
oporavak posle operacija ili težih bolesti
oporavak posle težih terapijskih procedura, kao što je hemioterapija.

Zašto se daje vitamin u tabletama ili vitaminska infuzija

Kako se svi suplementi apsorbuju u krv iz crevnog trakta i koriste iste receptore, jedni drugima mogu da umanjuju apsorpciju.

Takođe, putem portalnog krvotoka sve mora proći kroz jetru, gde će se neki lekovi inaktivirati, metabolisati, izlučiti, a neki pretvoriti u aktivne metabolite, dok će određena količina nepromenjena dospeti u sistemsku cirkulaciju.

Zato se dešava da bioraspoloživost za neki lek ili suplement bude 40%, odnosno od 100 unetih miligrama, samo 40 će dospeti u krv.
Sledeća bitna stavka koja se gleda jeste koji lekovi i suplementi se izlučuju preko jetre, koji preko bubrega, koji kombinovano i u kom udelu, pa je neophodno proceniti funkciju bubrega i jetre i prilagoditi doziranje.

Dešava se da bioraspoloživost za neki lek ili suplement bude 40%, odnosno od 100 unetih miligrama, samo 40 dospe u krv.

Prednost intravenske infuzione suplementacije jeste u tome što je bioraspoloživost uvek 100%.

Dakle, lek zaobilazi apsorpcionu barijeru želuca i creva, kao i metabolizam prvog prolaska kroz jetru i dospeva u sistemski krvotok, bez bilo kakvih uticaja.

Šta će se dati i u kojoj količini rastvarača, zavisi od onog što želimo da postignemo.

Kod dehidriranih osoba, sa niskim pristiskom, daje se veća količina tečnosti, a u slučaju potrebe za nadoknadom kalorija i korekcije hipoglikemije, koriste se rastvori glukoze.

 

Ampule kiselih rastvora ili uljanih depo preparata ne smeju se davati intravenski.

Intravenske suplementacije su izuzetno efikasne samo onda kada se primene na pravi način, u pravoj dozi, pravilnim izborom rastvarača i suplemenata, kao i lekova, mogu drastično ubrzati oporavak posle bolesti ili terapijskih procedura, pomoći kod povećanih potreba ili dehidracije, i dati povoljne efekte veoma brzo, ali isključivo uz prethodni pregled i procenu lekara.

Danas postoje brojne ordinacije za zdravstvenu negu, u kojima rade medicinske sestre, čiji je domen delatnosti nega, pa se ne preporučuje da sestre iz takvih ordinacija ordiniraju polivitaminsku rehidratacionu terapiju, bez obzira na iskustvo.

Pacijenti često misle da je infuzija zamena za hranu, ali to je najčešća zabluda.

Ovakva terapija je invazivna terapija, i uprkos veoma retkim neželjenim dejstvima, za pun efekat, neophodan je pregled iskusnog i posebno obučenog lekara, a po potrebi i dopunske laboratorijska dijagnostika.

lepa i srećna/ Dr Željko Ranilović

 

POVEZANE VESTI

POSTAVI KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime

Zabranjeni su govor mržnje, vređanje na nacionalnoj, rasnoj ili rodnoj osnovi, vređanje ličnosti korisnika i osoba čija se imena pojavljuju na sadržajima portala, kao i upotreba vulgarnih reči. Svako korišćenje portala suprotno navedenom biće kažnjeno oduzimanjem prava korisnika na pristup portalu kome će pristup biti trajno ili privremeno uskraćen. Svako ugrožavanje lične i porodične bezbednosti korisnika portala, kao i lica čije se ime navodi u sadržaju portala, putem pretnji ili na bilo koji drugi način, nije dozvoljeno i svako takvo ponašanje može biti krivično gonjeno od strane nadležnih organa. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, predstavljanje u ime drugog pravnog ili fizičkog lica. Zabranjeno je pisati velikim slovima (Full Capslock).

Komentari i sadržaji koji se ne odnose na teme portala biće obrisani bez prethodne najave, a korisnicima koji pošalju takve komentare i sadržaje biće u više navrata onemogućen pristup portalu. Ukoliko korisnik smatra da je nepravedno kažnjen, ima pravo da kontaktira administratora.

POPULARNO

SRPKINJA U LOŽI S GEORGINOM: Ćerka Radomira Antića slavila pobedu Portugalije nad Švajcarskom u loži sa Ronaldovom devojkom

Ćerka Radomira Antića slavila je pobedu Portugalije nad Švajcarskom u loži sa Ronaldovom devojkom Georginom Rodrigez. Naime, u loži na Lusail stadionu bila je Ana...

PORODILA SE KOŠARKAŠICA NATAŠA KOVAČEVIĆ Nakon porođaja je podelila sliku i otkrila ime NASLEDNICE koje označava božansku mudrost

Srpska košarkašica Nataša Kovačević (28) porodila se u Beogradu i na svet donela zdravu devojčicu. Porođaj je obavljen u KBC "Dragiša Mišović", a nešto pre...

DIREKTOR JKP ZELENILO DANILO BJELICA: Bojenje stvarnosti koloritom cveća! Narodna bašta blista

Grad Pančevo je prethodnih godina veliko gradilište. U skladu s rekonstrukcijom brojnih gradskih ulica, skverova i centralnog gradskog trga, bilo je potrebno hortikulturno opremiti...

UROLOG DR MLADEN SELAK ZA PANČEVAC: Kad se jave simptomi, može biti kasno, zato su preventivni pregledi spas!

Timu najiskusnijih stručnjaka u Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika „Pančevac” pridružio se i dr Mladen Selak, specijalista urolog s Klinike za urologiju VMA. Preglede u...

DOĐITE U SREDU U VOJLOVICU I GLEDAJTE PRVI: Premijera plesne predstave “Tajna zlatne niti”

Premijera predstave Tajna zlatne niti, Alise Oravec, studentkinje II godine doktorskih studija Umetnička igra i performans Instituta za umetničku igru, biće izvedena u sredu,...