CELA PORODICA OTROVANA PEČURKAMA: U Šapcu pečurke prodavane ispred pijace

13:42

04.10.2022

Podeli vest:

Otrovne pečurke, od kojih se otrovalo 10 osoba nisu se prodavale na pijaci u Šapcu, već ih je starija gospođa prodavala na trotoaru ispred, bez ikakve dekleracije, javlja reporter TV Nova S. Sporne gljive su se prodavale nekoliko prethodnih dana, a najteže posledice nakon konzumiranja je osetila čitava porodica, koja se javila sa simptomima mučnine, dijareje i povraćanja u Dom zdravlja, u nedelju, 28. septembra.

odsetimo, nakon šest, još četiri osobe su zbog trovanja gljivama danas hospitalizovane u Nacionalnom centru za kontrolu trovanja na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu. Trenutno je 10 osoba hospitalizovano zbog trovanja, od čega je osam osoba u teškom stanju. Jedan pacijent je iz Lajkovca, a ostali su iz Šapca. Svi pacijenti su jeli gljive koje su kupili na šabačkoj pijaci.

Prvi put se neko požalio nakon što je pojeo sporne pečurke 28. septembra, ali tada su bili sporadični slučajevi. Tada su se dve osobe javile u Doma zdravlja, međutim, u nedelju uveče 2. oktobra, pomoć lekara je potražila čitava porodica. Simptomi su kod svih bili isti, mučnina, dijareja i povraćanje.

Juče popodne je saopšteno da je sedamdesetdvogodišnja M.G iz sela Ćukovina, koje pripada opštini Koceljeve, uhapšena i da je ona prodavala sporne gljive. Određeno joj je zadžavanje u pritvoru od 48 sati.

Inače, na pijaci u Šapcu, na tezgama se prodaju gljive isključivo iz uzgoja, šampinjoni ili bukovače, i na tezge do sada niko nije donosio gljive koje je sakupljao u šumi.

Takođe, prodavci na pijaci su otkrili da su se na pijaci kod prodavaca koje prodaju na trotoaru pojavljivale gljive za prodaju koje prvi put vide.

Stručnjaci upozoravaju da je ove godine najezda otrovnih gljiva, pogotovo vrsti koje su veoma slične onim naprodavanijim, i apeluju da se kupuju proizvodi isključivo koji imaju dekleraciju i sertifikat.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.