1

Žene – neimari srpskog dostojanstva

U okviru manifestacije Kovačički oktobar koja se tradicionalno obeležava u ovom mestu, a u organizaciji Opštineke biblioteke Kovačica, upriličeno je književne veče i predstavljanje knjige „Žene – neimari srpskog dostojanstva” autora Dragoljuba S. J. Živkovića, u recenziji Ružice Petrović .

Prezentaciju je muzički propratio legendarni kantautor iz Kovačice Zlatko Hekelj sa evergrin muzikom, a predstavila se i muzička grupa učenika pod rukovodstvom Pavela Tomaša.

Prisutnima se najpre obratio direktor Opštinske biblioteke Kovačica mr Slobodan Stevanovski, koji je istakao značaj ovakve publikacije i napomenuo da su među više desetina pobrojanih žena i dve žene sa prostora opštine Kovačica – majka Mihajla Pupina Olimpijada Pupin i slikarka Zuzana Halupova.

Recezentkinja Ružica Petrović je istakla da je autor u svojoj knjizi obradio kako dela tako i ličnosti ovih žena koje su, svaka u svojoj oblasti i svaka u okviru svojih mogućnosti, dale značajan doprinos razvoju nauke, filozofije, umetnosti kulture, duhovnosti i uopšte društvenog života.

– Svaka žena u knjizi je napravila nešto u životu, bilo da je napisala ili se borila ili svojim životom pokazala šta je vredno dostojanstva srpskog naroda. Svaki humani potez, svaka dobra ideja, svaki dobar čin, svaka aktivnost koja podiže ugled srpske nacije, naroda uopšte  i čovečanstva jeste deo dostojanstva – naglašava autor.

(Ovaj tekst je deo projekta „Info kutak” koji je finansijski podržala Opština Kovačica)