1

Žene bolji vozači od muškaraca?

ZENE VOZACINajugroženije kategorije učesnika u saobraćaju u Srbiji su mladi i nedovoljno iskusni vozači i starija lica za volanom, a na osnovu statističkih podataka nameće se zaključak da su žene bolji vozači od muškaraca jer manje stradaju u saobraćajnim nesrećama.

Pored toga što učestvuju u više saobraćajnih udesa, muškarci prvu saobraćajnu nezgodu najčešće doživljavaju na početku vozačke karijere, češće izazivaju nezgode i skloniji su rizičnom ponašanju u vožnji, posebno što se tiče prekoračenja brzine. To su zaključci iz Analize strukture poginulih lica u saobraćajnim nesrećama od 2010. do 2014. godine, koju je ovih dana objavila Agencija za bezbednost saobraćaja.

U tom dokumentu se navodi i to da su brojna istraživanja pokazala kako žene imaju pozitivnije stavove prema saobraćajnim propisima i bezbednosti saobraćaja od muškaraca. To je, po mišljenju autora analize, posebno važno kad se posmatraju tri glavna faktora rizika na putevima – prebrza vožnja, konzumiranje alkohola i drugih opojnih sredstava i nevezivanje zaštitnih pojaseva.

U Analizi se ističe da je u Srbiji od 2010. do 2014. godine poginulo 3.265 lica u saobraćajnim nezgodama, od čega su 2.547 bili muškarci, a samo 713 žene. Svaki četvrti poginuli učesnik u saobraćaju bilo je lice starije od 65 godina, a sudeći prema podacima, pod najvećim rizikom od pogibije u saobraćajnim nezgodama su mladi i nedovoljno iskusni vozači, stari od 20 do 24 godine.

M. G.

opsirnije1