Zavod za javno zdravlje o štetnosti narkomanije

U organizaciji starčevačkog Doma kulture u petak, 26. juna, u 19 sati, u centru tog mesta održaće se manifestacija kojom će Zavod za javno zdravlje Pančevo obeležiti Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droge.

Na inicijativu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija taj datum se obeležava širom sveta kako bi se mobilisalo što više ljudi i država da aktivno učestvuju u borbi protiv narkomanije i rešavanju problema koje stvara zavisnost od droga.

U saopštenju Zavoda za javno zdravlje piše da se ovogodišnja kampanja protiv narkotika u Srbiji sprovodi pod motom „Hajde da bez droga razvijamo naše živote, zajednicu i identitet”.

DROGAOna obuhvata organizaciju javnih manifestacija i događaja, sprovođenje aktivnosti koje imaju za cilj informisanje stanovništva o posledicama konzumiranja droga i psihoaktivnih supstanci i doniranje novca lokalnim nevladinim organizacijama koje se bore protiv narkomanije.

Da za tim postoji potreba, pokazali su rezultati prošlogodišnjih istraživanja sprovedenih u čitavoj Srbiji, po kojima je drogu bar jednom probalo osam odsto ukupne populacije.

Među konzumentima je najviše onih uzrasta 18–34 godine, a najčešće korišćene droge su marihuana i hašiš.

Radi suzbijanja narkomanije pančevački Zavod za javno zdravlje već deset godina kontinuirano sprovodi edukacije u školama među učenicima sedmog razreda na teritoriji južnog Banata. Njima je obuhvaćeno oko 27 osnovnih škola, a procenjuje se da ih je do sada prošlo oko 9.000 đaka. Pored njih, Zavod je organizovao predavanja o štetnosti droga i za prosvetne radnike i zainteresovane roditelje.

M. G.