Zaplenjena falsifikovana odeća na buvljaku

FALSIFIKOVANA ROBATokom kontrole na buvljaku policija i tržišni inspektori iz Pančeva, Novog Sada i Beograda, kao i predstavnici Ministarstva trgovine, pronašli su ovih dana kod četiri prodavca iz Pančeva 465 falsifikovanih odevnih predmeta s lažnim etiketama poznatih svetskih proizvođača („Najki”, „Adidas”, „Humel”, „Kapa”, „Tomi Hilfiger” i „Serđo Takini”) u ukupnoj vrednosti od 1.200.000 dinara. Svi predmeti su oduzeti.

O ovome je obavešteno Opštinsko javno tužilaštvo, a protiv prodavaca će biti podnete krivične prijave. Oni će se teretiti za krivično delo neovlašćena upotreba tuđeg poslovnog imena i druge posebne oznake roba ili usluga iz člana 233 Krivičnog zakona Srbije.

Prodaja falsifikovane robe na pijacama i u kineskim prodavnicama širom Srbije i u drugim državama u okruženju već godinama je izvor dobre zarade za trgovce. Međutim, policija i inspekcijske službe ih gone jer se takva roba ne oporezuje, pa država gubi novac koji bi joj bio uplaćen za porez, prodavnice svetskih marki imaju nelojalnu konkurenciju, a kvalitet i zdravstvenu ispravnost falsifikovane odeće i obuće niko ne kontroliše.

Kako bi doskočili policajcima i inspektorima, prodavci lažne garderobe i patika sve češće oglašavaju prodaju svoje robe na „Fejsbuku”. Međutim, u poslednje vreme se udruženjima za zaštitu potrošača i tržišnim inspekcijama sve više žale građani koji su kupovali takvu robu privučeni niskim cenama. Oni upozoravaju da je njen kvalitet vrlo slab.

M. G.