1

Zagađenje i „školovani” političar

U ime građana Pančeva, Ivan Karić, narodni poslanik i predsednik stranke „Zeleni Srbije”, još u septembru je u republičkom parlamentu postavio pitanja o tome šta sve obuhvata remont „Azotare” i da li će ta fabrika po okončanju pomenutog posla i dalje zagađivati pančevački vazduh. Odgovori su pristigli 7. novembra. Nezadovoljan njima, Karić je u utorak, 25. novembra, pitanja ponovio.

„Pančevci su preživeli pokretanje proizvodnje u ,Petrohemiji’, jer je nakon otklonjenog kvara na opremi postrojenje pokrenuto tek četvrtog dana. Prema dobijenom odgovoru, uskoro bi trebalo da usledi pokretanje proizvodnje u još starijoj fabrici – ,Azotari’. Pančevci su ponovo zabrinuti zbog toga i pitaju da li su pred njima opet bučne noći bez informacija, zbog prebacivanja nadležnosti s jednih na druge i neispravnog gradskog monitoringa, kao i zbog odbijanja rukovodstva ,Azotare’ da se oglasi u javnosti”, naveo je Ivan.

E baš ga cepidlači.

A lepo mu je Snežana Bogosavljevi Bošković, nadležna ministarka, crno na belo, odgovorila. Te kada je započeo remont, te kojim će se redom zaustavljati pogoni, te šta je cilj remonta, te koji su pogoni do sada remontovani, te koji još nisu. Na kraju, opet lepo, crno na belo, napisa u jednoj rečenici da će „ovlašćene stručne ustanove” posle „izvršiti merenja” i „utvrditi kakav je uticaj na životnu sredinu”. A nakon toga „preduzeće se mere predviđene zakonom”. Pečat, potpis i basta.

Mada, kao pravi, u ovdašnjim uslovima „školovani” političar, nije odgovorila na samo jednu jedinu „sitnicu”: da li će „Azotara” i dalje zagađivati pančevački vazduh?

To jest, na postavljeno pitanje.

Z. Spremo