1

Za one na vlasti zakoni ne važe

Svojevremeno, kada je objavlјena vest da je nemački medijski koncern „Vestdojče algemajne cajtung” (VAC) odlučio da se oslobodi dela vlasništva u „Politici” i potpuno povuče iz poslovanja u Srbiji i regionu, to nije izazvalo neku veliku pažnju. Tek kasnije, dok su do javnosti mic po mic dolazile informacije o svim problemima i nevolјama s kojima se VAC suočavao, mogli su se shvatiti pravi razlozi za tu odluku.

Ludvig cetvrtaA oni glase: ti „truli zapadni kapitalisti” posle nekoliko godina najzad su upoznali zakonitosti i pravila poslovanja u ovoj državi, te konačno shvatili da je reč o takvom mulјu u kojem oni nisu u stanju da se snađu bez obzira na višedecenijsko kapitalističko iskustvo. A reč je o okruženju u kojem caruje korupcija (često diktirana i s najvišeg državnog vrha); isprepletani interesi novobogataša i dripaca koji sebe nazivaju političarima; podmetanje nogu hohštaplera koji sebe nazivaju biznismenima; mulјanje tuđim parama iz izmišlјenih firmi koje sebe nazivaju bankama; opšta pravna nesigurnost i nepostojanje pravila. Jednom rečju – kalјuga.

Najnoviji „slučaj ’Politika’” upravo sve to najbolјe ilustruje. Da bi se zaklјučilo da sve to nisu čista posla, šta god sada trtlјali učesnici u tim mračnim radnjama, mogu poslužiti i događaji u vezi sa ovim novinama, kao jednim običnim lokalnim listom, daleko od formata „Politike”, kao nacionalne institucije. Ne osvrćući se na neke daleke i davne primere, dovolјno je podsetiti samo na dva novija.

Prvi je iz 2011. godine, kada su gradsku vlast činili DS i DSS, a drugi primer je novijeg datuma, iz prve polovine 2013. godine, i naši čitaoci ga se verovatno dobro sećaju. Bio je to pokušaj da neformalna grupa lјudi, sada iz vladajućeg SNS-a, iza kulisa i pritiskom iz senke, smenom menadžmenta i uredništva „Pančevca” preuzme kontrolu nad ovim novinama.

Z. Sp.

opsirnije1