1

„Vranjanska svita” posle tri decenije

Kulturno-umetničko „Neolit” iz Starčeva krupnim koracima grabi napred. Folkloraši iz mesta nadomak našega grada odavno su skrenuli pažnju na sebe, a osvajanjem bronzane plakete na tradicionalnom nadmetanju najboljih ansambala Vojvodine, u Rumi, potvrdili su da se nalaze na pravom putu. Društvo postaje sve masovnije, sve je više mališana na probama, roditelji su zadovoljni, a mališani srećni…

U petak, 17. aprila, u prepunoj sali Doma kulture u Starčevu KUD „Neolit” je održao svečani, celovečernji koncert, kojim je obeležio četvorogodišnjicu postojanja. Da ne bude zabune, Starčevo je odavno poznato po dobrom folkloru, jer je kulturno-umetničko društvo osnovano još daleke 1968. godine, u okviru Doma kulture „29. novembar”, i kroz njega su prošli mnogi igrači koji su stvarali istoriju društva, ali u poslednje četiri godine nosi naziv KUD „Neolit”.

Na prošlonedeljnom koncertu su se predstavile sve grupe „neolićana” – od najmlađih do prvog ansambla. Predstava je počela „bećarcem”, pa su dlanovi brojne publike bili zagrejani već u uvodnim minutima koncerta. Starija dečja grupa je premijerno izvela „Igre iz Pirota”, prvi ansambl se predstavio i novim koreografijama – igrama iz Pčinje i Gnjilana, a posle trideset godina starčevački folkloraši su izveli i „Vranjansku svitu”, za koju su nagrađeni gromoglasnim aplauzima i skandiranjem. Ni izlazak na bis nije izostao, naravno.kud neolit pancevac folklor

– Zadovoljan sam time kako je koncert protekao, mada uvek može i mora bolje. Naše društvo trenutno ima stotinak članova, a radimo vrlo ozbiljno, ponekad i četiri puta nedeljno. Trudimo se da obogatimo repertoar novim koreografijama, ali i da poštujemo stare. Premijerno za ovu generaciju, a posle tridesetak godina, starčevačka publika je mogla vidi i „Vranjansku svitu” Branka Markovića, ali i naše stare koreografije – „Igre iz Banata” Dobrivoja Putnika, te „Igre iz Šumadije” i „Vlaške igre”. Naša koreografija je „Igra iz Gnjilana”, za koju smo osvojili bronzanu medalju na takmičenju u Rumi, a predstavili smo se i „Igrama iz pčinjskog kraja” koreografa Dejana Milisavljevića – rekao je Branislav Živković, umetnički rukovodilac KUD-a „Neolit”, ali i „šef” Kulturno-umetničkog društva „Branko Cvetković”, s kojim takođe postiže zapažene uspehe kako u zemlji, tako i u inostranstvu.

Da starčevački folkloraši sve više skreću pažnju na sebe, potvrđuje i podatak da su na prošlonedeljnom koncertu u publici bili i gosti iz društava iz Ripnja, Ivanova, Beograda, ali i pančevačkog „Abraševića”.

– Nastavljamo da vredno radimo. Pripremamo novu koreografiju – „Igre iz okoline Beograda” koreografa Gorana Mitrovića, prvaka Nacionalnog ansambla „Kolo”, a planiramo da održimo i veliki koncert do kraja sezone, ali u Domu vojske u Pančevu, gde ćemo mi biti domaćini. Tada će nam se na sceni pridružiti i eminentni gosti iz Beograda i Pančeva. Izgleda da sala Doma kulture u Starčevu postaje pretesna kada nastupaju folkloraši – malo u šali, više u zbilji, ističe Uroš Ban, predsednik KUD-a „Neolit”, koji ulaže maksimalan napor da članovi njegovog društva imaju dobre uslove za rad i napredak.

Pred KUD-om „Neolit” su novi izazovi. Najpre je na redu Republička smotra dečjeg folklora, na kojoj će učestvovati najmlađi Starčevci, a planirano je i da početkom leta prvi ansambl gostuje u Trstu. Intenzivirani su i pregovori da starčevački folkloraši „skoknu” i do Beča, kao i da odrade letnju turneju.

J. F.