1

Voda u Dolovu nije za piće

Rešenjem pokrajinskog sanitarnog inspektora od 3. 7. u Dolovu je zabranjeno korišćenje vode za piće i sanitarno-higijenske potrebe jer je utvrđeno da je ona neispravna, kako je navedeno u rešenju, zbog prisustva koliformnih i aerobnih mezofilnih bakterija koje prelaze dozvoljene granične vrednosti, kao i streptokoka fekalnog porekla.

voda flasaTim povodom gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov posetio je Dolovo i održao sastanak sa čelnicima JKP-a „Dolovi” i MZ Dolovo, kao i s meštanima. Novi vršilac dužnosti „Dolova” Treša Radonjin kazao je da je preduzeće preduzelo sve potrebne mere kako bi se vodovodna mreža očistila i dezinfikovala. Sprovodi se hiperhlorisanje i ispiranje celokupne mreže. Pavlov je upoznat da izvoršite vode u Dolovu nije zagađeno, pošto su zagađeni uzorci uzeti sa česama koje se praktično već duže vreme ne koriste.

Pavlov je izneo sumnju u ovakav način analize pošto i laici znaju da su česme koje se dugo ne koriste potencijalni izvor bakterija i da, ako se već uzimaju uzorci s takvih česama, voda mora malo da se pusti da isteče. Najbitnije je da je izvorište vode bakteriološki ispravno. Pavlov je takođe istakao da je on ubeđen da je voda u Dolovu, kao i u Pančevu, jedna od najboljih i najkvalitetnijih iako je u poslednjih nekoliko meseci bilo problema.

Zavod za javno zdravlje Pančevo će nakon preduzetih mera ponovo uzeti uzorke vode sa istih mesta u subotu, 4. jula, ali i s još nekih mesta, pa će se utvrditi njena ispravnost. Selo je zasad snabdeveno pijaćom vodom iz cisterni, koje su postavljene na dva punkta – u centru sela i kod okretnice autobusa na Trgu oslobođenja.

Nikola Radonjin