1

Voda od sutra ispravna?

Iako su najnoviji rezultati analiza ispravnosti vode iz vodovoda bolji nego prethodnih dana, ona još uvek može da se koristi samo za održavanje higijene i kuvanje, ali ne i za piće. Kako je najavio Zavod za javno zdravlje, potpuna normalizacija se očekuje tokom sutrašnjeg dana, kad bi trebalo da se objavi kako više nije neophodno piti samo flaširanu vodu i onu iz cisterni.

Inače, cisterne su i dalje parkirane ispred zgrade Gradske uprave, na Kotežu 2 (pored dečjeg vrtića), na Misi i Strelištu, na kružnom toku na Kotežu 1, na Sodari (pored samoposluge „Aman”), na Tesli (na uglu ulica Mihajla i Milana Obrenovića) a povremeno, na nekoliko sati, dolaze u Banatski Brestovac, Ivanovo, Starčevo i Omoljicu.

Doktorka Mica Sarić Tanasković, direktorka Zavoda za javno zdravlje, potvrdila je da su koncetracije hlora u vodovodu bile povećane i u martu, o čemu je juče izvestio „Pančevac”. Ona je izjavila da to nije nikakva tajna i dodala da je do problema s vodom došlo zbog prodora bakterija pseudomonas i aerobnomezofilnih bakterija u tri bazena koji se nalaze u postrojenju za proizvodnju vode. Međutim, kako je rekla, dobro je što one nisu prodrle dalje, u vodovodni sistem.

Po njenim rečima, zbog toga je u „Vodovodu” odlučeno da se počne intenzivnije hlorisanje vode i ispiranje vodovodne mreže. Međutim, nakon toga je došlo do pojave amonijaka i povećanja koncetracije hlora u vodi preko dozvoljene granice, pa je  zato  doneta odluka da se voda zabrani za piće.

VODOVOD FILTER STANICA IMG_5588 (4)2Direktor Doma zdravlja doktor Slobodan Ovuka izjavio je da je dobro što nakon zabrane vode  za piće u Pančevu i u naseljenim mestima na teritoriji našeg grada nije povećan broj pacijenata sa infekcijama i crevnim oboljenjima, niti je bilo hidričnih epidemija koje se šire zagađenom vodom.

Od srede ujutru, kad je saopšteno da voda nije za piće, izgleda da je bilo i onih koji su pokušali da se okoriste u novonastaloj situaciji. „Pančevcu” se javila prodavačica iz jedne samoposluge lanca „Idea” i rekla da su do dolaska cisterni pojedinci u tom prodajnom objektu kupovali neuobičajeno velike količine flaširane vode. Njena koleginica iz jedne samoposluge lanca „Maksi” rekla je da su vodu čija je cena u toj radnji 80 dinara neki privatni trgovci prodavali za 120 dinara.

M. G.