1

Vikend u Hitnoj: čuvajte se respiratornih infekcija

hitna pomocVikend u našoj službi, intervencije i ambulantni pregledi bili su u skladu sa aktuelnim vremenskim prilikama. Hladniji dani su uslovili manji broj intervencija na javnom mestu. Dobro je to što u toj statistici nije bilo saobraćajnih nezgoda.

S druge strane, lekarske posete su uglavnom bile u vezi s kolapsima i padovima u kućnim uslovima. Najčešće se radilo o starijim, hroničnim pacijentima s povišenim krvnim pritiskom. Broj astmatičara koji traže našu pomoć je u porastu. Disajni putevi ovih pacijenata osetljivi su na niske temperature. Ako se tome pridruže virusne infekcije, problem postaje veći. Zasad su aktuelni samo nazebi. Virusne infekcije s visokom temperaturom i drugim karakterističnim znacima još uvek su samo sporadične.

S dužim boravkom u zatvorenom prostoru očekuje se porast akutnih respiratornih infekcija koje se šire kapljičnim putem. Zbog toga treba primenjivati preventivne mere – češće provetravati prostorije, povećati higijenu ruku i predmeta za svakodnevnu upotrebu, pokrivati usta pri kijanju i kašljanju i izbegavati kontakte sa obolelim licima.