1

Vatrogasci govorili deci o opasnostima od požara

Zahvaljujući Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Pančevo, pet stotina đaka osnovnih škola u našem gradu prisustvovalo je predavanjima o postupcima u slučaju izbijanja vatre i preventivnom ponašanju kojim se sprečava da dođe do požara.

Predavanja su se održavala u učionicama, a predavači, članovi pomenutog društva, trudili su se da deci govore o ovim temama na zanimljiv način, kroz sliku, reč i igru.

Boro Majkić, komandant Vatrogasno-spasilačke brigade u Pančevu, izjavio je da su ovim projektom pod nazivom „Mali vatrogasac – bezbedan školarac” DECA VATROGASCIbili obuhvaćeni đaci drugog razreda u šest pančevačkih škola („Miroslav Mika Antić”, „Đura Jakšić”, „Jovan Jovanović Zmaj”, „Stevica Jovanović”, „Sveti Sava” i „Mara Mandić”) i da su predavanja trajala od septembra do novembra ove godine. Realizaciju projekta podržala je Naftna industrija Srbije, koja ga je finansirala sa 400 hiljada dinara.

– Deca su super reagovala na to, a predavanja koja smo im održali bila su im interesantna. Na kraju smo im delili prigodne poklone – majice s logotipom akcije, kartonske makete vatrogasnih kamiona, rasporede časova sa slikama vatrogasaca i igre poput „ne ljuti se, čoveče”, zbog čega su bili dodatno počastvovani. Pohvalile su nas i učiteljice, koje su rekle da su, zahvaljujući predavanjima, saznale mnogo toga što nisu znale ili su zaboravile. Zato ćemo i iduće godine konkurisati kod NIS-a za novac sa istim projektom i ideja nam je da ta akcija bude trajna. Škole koje su učestvovale u akciji predložile su nam da svi njihovi đaci odslušaju ta predavanja, a ne samo učenici drugog razreda – izjavio je Majkić.

M. G.