1

Utorak i noć u Hitnoj: pokušaj suicida kiselinom

Posle nekoliko mirnijih dnevnih i noćnih smena, s relativno malim brojem intervencija na javnom mestu, utorak je doneo pravu glavobolju za urgentne i transportne ekipe angažovane tog dana. Statistika govori sama za sebе: 29 kućnih poseta, devet intervencija na javnom mestu, 24 transporta u gradu, 14 transporta za Beograd, dva za kovinsku bolnicu, jedan za Melence.

hitna nocAkutna alkoholisana stanja, koja su obično rezervisana za noćna dežurstva, sve su redovnija pojava u dnevnim smenama. Da problem bude veći, često se radi o situacijama primerenijim za treznilište ili angažman socijalnog radnika nego što je to za urgentno zbrinjavanje medicinske ekipe. Nasilno ponašanje i odbijanje alkoholisane osobe da sarađuje poprilično nas remete u nekim drugim situacijama gde je naša pomoć neophodna.

A naša pomoć je svakako bila potrebna kod pokušaja suicida sonom kiselinom, padova s povredama glave, epileptičnih napada, kolapsa na radnom mestu i u mnogim drugim situacijama gde su ugroženi bili stariji i teško pokretni pacijenti. Začudo, noćno dežurstvo je proteklo mirnije, sa 10 kućnih poseta i 32 ambulantna pregleda.
Dr Miroslav Tepšić