Upozorenje povrtarima

image_pdfimage_print

Saveti iz Prognozno-izveštajne službe Vojvodine

Treba zaštititi kupus i paradajz od štetočina i plamenjače

eko02Regionalni centar Prognozno-izveštajne službe Vojvodine koji deluje pri Institutu „Tamiš” upozorio je povrtare na pojavu kupusovog moljca i bele leptiraste vaši u kupusištima, te simptoma plamenjače na paradajzu.

Vizuelnim pregledom kupusa uočene su tek ispiljene gusenice druge generacije kupusovog moljca. One prave oštećenja u obliku prozorčića, tako što jedu tkivo lista sve do gornjeg epidermisa. Ova štetočina ima veći broj generacija, koje nisu razgraničene, pa se šteta na biljkama može javljati neprestano tokom godine, a naročito za vreme sušnog i toplog vremena, koje pogoduje većem razvoju ovog insekta.

Brojnost kupusovog moljca može se smanjiti redovnim agrotehničkim merama, prvenstveno odstranjivanjem biljnih ostataka, obradom zemljišta i uništavanjem korovskih biljaka iz familije krstašica, na kojima se ova štetočina održava.

Hemijsko suzbijanje se preporučuje kada se na svakoj biljci uoči po jedna gusenica, a na već formiranim glavicama tu meru treba sprovesti pre nego što se gusenice ubuše u njih. Povrtari mogu koristiti neki od sledećih insekticida: „SumiAlfa 5EW”, „Mavrik EW” ili „Lamdex 5 CS”.

Stručnjaci Regionalnog centra PIS Vojvodine su vizuelnim pregledom kupusišta uočili i izuzetno veliko prisustvo bele leptiraste vaši. Za tu štetočinu je karakteristično da tokom sezone može imati 10 do 12 generacija koje se preklapaju, pa su na biljkama istovremeno prisutni svi njeni razvojni stadijumi. Imaga i jaja se nalaze na naličjima vršnih listova, a larve na donjim etažama kupusa. Štete nanose odrasli insekti i larve sisanjem biljnih sokova, a posledice su hlorotične pege, zatim žutilo lišća, njegovo opadanje i slabljenje cele biljke.

Radi pravovremenog i efikasnog suzbijanja bele leptiraste vaši u kupusu neophodno je na svakih nekoliko dana pregledati zasad. Hemijska sredstva treba primenjivati čim se štetočina prvi put pojavi, pri čemu treba prskati naličje lista, gde ona boravi. Najefikasniji je preparat „Chees 50 WG”, ali se mogu koristiti i insekticidi kao što su „Actellic 50”, „Cipkord 20 EC” i „Decis 2,5 DC”.

Na teritoriji Pančeva su uočeni simptomi plamenjače na paradajzu. Znaci ove bolesti javljaju se na lišću, stabljikama i plodovima. Najpre se pojavljuju svetlosive ili svetlosmeđe pege na ivicama listova, koje kasnije postanu providne i brzo potamne. Delovi biljke na peteljci ili stablu iznad mesta zaraze se suše. Defolacija i propadanje listova najčešće se dešavaju za 10 do 14 dana.

U vlažnim vremenskim uslovima po obodu pega s naličja lista javljaju se micelijumske prevlake, a pri suvom vremenu zaraženi delovi paradajza se sasuše i smežuraju.

Pri povoljnim temperaturnim uslovima (16 do 24 stepena Celzijusa) inkubacija plamenjače traje svega tri do četiri dana, tako da se za vreme vegetacije javlja više sekundarnih zaraza. Zbog toga je neophodno da proizvođači štite paradajz nekim od sledećih fungicida: „Equation Pro WG”, „Quadris”, „Ortiva Opti 480 SC”, „Infinito SC” ili „Consento”.

Na adresi www.pisvojvodina.rs mogu se besplatno naći svi neophodni podaci o uslovima za pojavu bolesti i štetočina, te preporuke o vremenu i načinu njihovog suzbijanja.

Pošaljite komentar

Your email address will not be published.

task-attention.png
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce Pančevac online da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Pančevac online ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije „Pančevca”. Administratorima potala „Pančevac online” se možete obratiti ovde: pancevac@pancevac-online.rs.
 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien