Ugostitelji ucenjuju svadbene fotografe

Naša država godišnje gubi milione evra zbog sve češće prakse vlasnika kafana i restorana da ucenjuju mlade koji žele da se venčaju i njihove porodice obavezom da na svadbenim veseljima samo određeni fotografi slikaju zvanice.

Ukoliko se mladina ili mladoženjina porodica usprotive tome, postoji mogućnost da angažuju nekog drugog za snimanje, ali u tom slučaju znatno raste suma koju plaćaju vlasniku ugostiteljskog objekta za organizovanje svadbenog veselja.

Fotograf Nikola Stoilković kaže da su posledice takve prakse višestruko negativne. Umesto da, kako kaže, svadbe slikaju oni koji to znaju, tim poslom se najčešće bave priučeni amateri kojima su to uzgredne tezge pored svakodnevnih poslova u društvenim preduzećima u kojima rade.

Kao preduslov za to oni najpre moraju da plate određenu sumu novca vlasnicima ugostiteljskih objekata, a sve što nakon toga zarade čist im je prihod jer nisu obavezni da državi plaćaju dažbine. Osim njih, obaveze ne plaćaju ni vlasnici restorana i kafana u kojima se priređuju svadbe.

Zbog toga ispaštaju i gosti na svadbama, jer najčešće dobijaju nekvalitetne fotografije, a vlasnicima legalnih fotografskih firmi se ne isplati da zapošljavaju i prijavljuju nove radnike.

M. G.

(Opširnije u štampanom izdanju „Pančevca”)