1

Ubedlјiva pobeda naprednjaka i brod koji tone

Prošlogodišnje pančevačko leto obeležile su vrućine i poneka politička oluja. Naime, Dolovom i Omolјicom je krajem jula protutnjala izborna oluja. Iz nje su kao ubedlјivi pobednici izašli kandidati SNS-a, koji su u skupštinama mesnih zajednica tih mesta osvojili svih 30 mandata. Prosečna izlaznost na birališta u oba mesta bila je viša od 37 odsto, a volјa žitelјa tih sela da izađu na izbore, uprkos letnjim ferijama i tropskoj temperaturi, bila je na zavidnom, visokom nivou.

L4U isto vreme Pančevo je dobilo još dve partije: Srpski otadžbinski front (SOF) Siniše Kovačevića i Rusku stranku. Predsednici njihovih gradskih odbora postali su Saša Radojčić i Zoran Ranisavlјev.

A onda se krajem avgusta i početkom septembra dogodila prava oluja. Posle 26 meseci konačno se raspala ovdašnja koalicija SNS–DS. I uprkos političkom rivalitetu i povremenim nesuglasicama između te dve stranke, do raspada nije došlo zbog toga što su se one konačno posvađale, već po nalogu iz njihovih centrala. Naime, Glavni odbor DS-a doneo je obavezujuću odluku da ta stranka napusti sve lokalne koalicije u kojima je zajedno s naprednjacima na vlasti.

Na samom kraju protekle godine Pančevo je dobilo još jednu parlamentarnu stranku, ili tačnije pokret, pod nazivom „Levica Srbije – Borko Stefanović”. Za ovdašnjeg poverenika imenovan je Slobodan Bugarin, dotadašnji član Glavnog odbora i Gradskog odbora DS-a.

Z. Sp.

opsirnije1